Προς ράλυ ανακούφισης μετά την FED

16/12/2021, 10:29
Προς ράλυ ανακούφισης μετά την FED

Ανακούφιση ένιωσαν οι περισσότεροι στην Αθήνα με την θετική αντίδραση της αμερικανικής αγοράς στις ανακοινώσεις της ομοσπανδιακής τράπεζας FED για την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων καθώς και τις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022.

Μια κατάρρευση της Wall Street θα προκαλούσε ελεύθερη πτώση στην ρηχή αγοράς της Αθήνας – η οποία δεν μπορεί να προσελκύσει αγοραστές όταν διεθνώς οι αγοραστές είναι απασχολημένοι με τις ανακοινώσεις της FED.

Tα futures του dax υποδείκνυαν έντονη άνοδο, και οι αγορές αναμένεται να οδηγηθούν σ ένα ράλυ ανακούφισης, αν και η Ευρώπη περιμένει και τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Δεν αναμενεται κάτι σοβαρό, ωστόσο η ΕΚΤ δεν θα αφήσει την Ελλάδα “ξεκρέμαστη” και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συμβάλλει θετικά σ αυτό. Εξ όσων μαθαίνουμε απο διαχειριστές της αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ θα στηρίξει εφόσον προκύψουν μακροοικονομικές δυσκολίες ενω θα μεταφερθούν σε ελληνικά ομόλογα ένα ποσοστό από τις επανεπενδύσεις ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.