Σπύρος Καρανικόλας: Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι το σκοπιανό

16/12/2018, 23:31
15 f1

Με «σκληρή γλώσσα» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό και την οικονομία μίλησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σπύρος Καρανικόλας.

 • Πώς αξιολογείτε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης; Καθημερινά βλέπουμε ένα νέο μέτωπο να ανοίγει….
 • Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη εθνική στρατηγική με τελικό στόχο την αποκλιμάκωση κάθε έντασης. Όμως, η κυβέρνηση κάθε άλλο κάνει παρά αυτό. Πράγματι καθημερινά ένα νέο μέτωπο ανοίγει αντί κάθε προηγούμενο να κλείνει. Από τη μία έχουμε διαπιστώσει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι υπάρχει μία μεταστροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που από προκλητική που ήταν απέναντι στη χώρα μας έχει πλέον γίνει και επιθετική, και σε αυτό η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι καταλυτική. Από την άλλη βλέπουμε να εντείνονται οι εντάσεις με την Αλβανία, αντί να εξισορροπούνται. Μόλις προχθές οι ομογενείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με άκρατο ανθελληνισμό και χωρίς περιούσια! Όμως, το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι ο χειρισμός της για το Σκοπιανό. Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε εν αγνοία της βούλησης του ελληνικού λαού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βλέπουμε τώρα τις συνέπειες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Ζάεφ μετά τις τροπολογίες που έχει ψηφίσει έχει ξεφύγει στην ρητορική του και ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί αμέτοχος και χωρίς να αντιδράει. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις από την πρώτη στιγμή του Κινήματος Αλλαγής, που είπαμε ότι αυτή η Συμφωνία δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποθετικά έλυνε. Μόλις προχθές ο κ. Ζάεφ μάς μίλησε για μακεδονική μειονότητα, μας παρότρυνε να διδάσκουμε στα ελληνικά σχολεία τη μακεδονική γλώσσα και χθες μάς είπε ότι δεν είναι ούτε καν Βορειομακεδόνες, αλλά Μακεδόνες! Αυτά όλα είναι ανήκουστα!

  Πολύ φοβάμαι ότι στην κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ανίκανοι, εάν όχι και επικίνδυνοι, για τη διαχείριση των εξωτερικών μας θεμάτων γιαυτό και πρέπει να φύγουν. Εμείς επιμένουμε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά, που από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι στα θέματα υψίστης σημασίας, που αφορούν τα εθνικά μας θέματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση.
 • Ένα άλλο χρόνιο ζήτημα υψίστης σημασίας της χώρας είναι το μεταναστευτικό. Στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στη Λισσαβώνα σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση. Το Κίνημα Αλλαγής είδαμε ότι συμμετείχε ενεργά. Ποιες είναι οι θέσεις του;
 • Δυστυχώς το μεταναστευτικό ζήτημα κλήθηκε να το διαχειριστεί στην έξαρσή του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίλυσή του. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα αυτό έφερε κρίση εθνικισμού, εθνολαϊκισμού και ουσιαστικής απραξίας. Πράγματι, η Φώφη Γεννηματά έδωσε μάχη στη Λισσαβώνα να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές την αναγκαιότητα να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου. Σήμερα τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών και πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει οι χώρες που δε δέχονται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης να αποκόπτονται από σημαντικά οικονομικά κονδύλια. Παράλληλα, σημαντικό μέτρο είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, με επενδύσεις και αναπτυξιακή βοήθεια, δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρομών, καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, καθώς και βελτίωση των επιστροφών και των επανεισδοχών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει όχι απλά λύση στο πρόβλημα αυτό, αλλά ούτε καν στίγμα πολιτικής βούλησης.
 • Είμαστε σε προεκλογική τροχιά. Όλα αυτό δείχνουν. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Πώς;
 • Το Κίνημα Αλλαγής είναι σήμερα ο μόνος ενεργός προοδευτικός φορέας. Εδώ και καιρό έχουμε παρουσιάσει το Πρόγραμμα «Ελλάδα» για την οριστική έξοδο από την κρίση με μια αναπτυξιακή πολιτική. Επικοινωνούμε πλέον το σχέδιο αυτό στην κοινωνία με καθημερινές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα αλλά και θεματικές ημερίδες στη Βουλή, όπως για το δημογραφικό ζήτημα μόλις πριν τρεις μέρες. Και ως τις εκλογές οφείλουμε αυτό το σχέδιο να το επικοινωνήσουμε όλοι και παντού. Γιατί πλέον ο κόσμος μάς ακούει. Η καθημερινή τριβή τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και των στελεχών στις τοπικές κοινωνίες μάς διαβεβαιώνει ότι ο κόσμος πλέον δεν ξεγελάται με τα τεχνάσματα και τα αήθη ψέματα του πρωθυπουργού. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την εκλογική μάχη και να την κερδίσουμε. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των στελεχών που θα δώσουν τη μάχη ανά περιφέρεια. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε ικανά και άξια στελέχη που θα δώσουν τον αγώνα με την στήριξή μας σε όλη την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ανευ στελεχικού δυναμικού σπεύδει να υποστηρίξει τους δικούς μας υποψηφίους! Ο σκοπός είναι η μαζική συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να δώσει ηχηρό μήνυμα απέναντι στην παραπαίουσα κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου και στον κίνδυνο παλινόρθωσης της δεξιάς παράταξης. Το όραμα του Κινήματος Αλλαγής είναι να αλλάξουμε πολιτική για να δώσουμε αύξηση του βιοτικού επιπέδου και ευημερία στον ελληνικό λαό.
 • Η κυβέρνηση κατάφερε μετά από διαπραγματεύσεις την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων. Μοιάζει με προεκλογικό έρεισμα, όμως το αποτέλεσμα είναι σε κάθε περίπτωση θετικό για τους πολίτες.
 • Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι θα πρέπει, επιτέλους, σε αυτήν την χώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και αυτός που βάζεις τη φωτιά και να κάνεις και τον πυροσβέστη, δε γίνεται να κάνεις και τα δύο. Η κυβέρνηση έχει μπερδευτεί και ξεχνά ότι εδώ και χρόνια είναι σε θέση εξουσίας και όχι αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η κυβέρνηση που ψήφισε δύο φορές τις περικοπές στις συντάξεις, τον νόμο Κατρούγκαλου, την κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και όλα αυτά που βιώνουν οι συνταξιούχοι. Είναι δικό τους έργο. Πρώτα τους εξαθλίωσαν και τώρα θέλουν να τους εξαπατήσουν. Ουσιαστικά, λοιπόν, σύρθηκε ο πρωθυπουργός στην πρόταση νόμου που κατέθεσε πρώτη στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά από τις 5 Ιουλίου που έλεγε για πλήρη κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις, όχι μόνο για τους παλαιούς που σήμερα κόβονται, αλλά και για τους νέους συνταξιούχους και για τις συντάξεις χηρείας. Εμείς λοιπόν επιμένουμε, ο Νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται… καταργείται.
 • Κρίνετε δηλαδή αρνητικά το μέτρο του Κοινωνικού Μερίσματος; Η κυβέρνηση δίνει παροχές ακόμα και αν αυτό είναι στο πλαίσιο προεκλογικής περιόδου.
 • Οι πολίτες δεν πιστεύουν και δεν τρώνε πλέον τον σανό του Τσίπρα και του Καμμένου, ότι δηλαδή μοιράζοντας επιδόματα θα τους ψηφίσουν. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός του 10 προς 1. Παίρνει, δηλαδή, 10 και δίνει μόνο 1 στους πολίτες κι αυτό το 1 προέρχεται από ένα ματωμένο υπερπλεόνασμα. Στραγγαλίζουν τους Έλληνες στην φορολογία για να μοιράζουν έπειτα επιδόματα κοινωνικής ελεημοσύνης με όρους πολιτικής ομηρίας, γιαυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή με αλλαγή πολιτικής. Το να κάνεις μίζερη αναδιανομή της φτώχειας δεν είναι προοπτική για τη χώρα. Ο λαός δεν τους ακούει πια, γιαυτό η μόνη λύση είναι οι εκλογές εδώ και τώρα.