Facebook: Τα επιχειρήματα που προτάσσει κατά των αντιμονοπωλιακών αγωγών

10/03/2021, 21:24
Facebook: Τα επιχειρήματα που προτάσσει κατά των αντιμονοπωλιακών αγωγών

Την απόρριψη των αγωγών σε βάρος της ζήτησε η εισηγμένη στον Nasdaq εταιεία Facebook σήμερα, Τετάρτη από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο. 

Ως γνωστόν κατά της Facebook, διαχειρίστριας της ομώνυμης δημοφιλούς σε όλο τον κόσμο πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατατεθεί αγωγές από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και πολιτείες των ΗΠΑ για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Οπως επεσήμανε η εταιρεία, οι κατήγοροι απέτυχαν να αποδείξουν ότι η εταιρεία αποτελεί μονοπώλιο ή ότι έχει βλάψει τους καταναλωτές.

"Με διαφορά μίας ψήφου, εν μέσω ενός φορτισμένου περιβάλλοντος λόγω της αμείλικτης κριτικής σε βάρος του Facebook για θέματα που δεν σχετίζονται με αντιμονοπωλιακές ανησυχίες, η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει αγωγή σε βάρος του Facebook”, αναφέρει το κοινωνικό δίκτυο στον αντίλογό του επί της καταγγελίας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (Federal Trade Commission - FTC) των ΗΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η FTC και 48 πολιτείες των ΗΠΑ κατέθεσαν τον Δεκέμβριο αγωγές σε βάρος του Facebook ζητώντας από το δικαστήριο να ουσιαστικά να αναγκάσει τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πουλήσει δύο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία τους, την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και την εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών Instagram.

Τις αγωγές θα εκδικάσει ο δικαστής των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπόσμπεργκ στην Περιφέρεια της Κολούμπια.

Η FTC και οι αμερικανικές πολιτείες κατηγορούν το Facebook ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού στην προσπάθειά της να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, όπως με τις εξαγορές του Instagram έναντι 1 δισ. δολαρίων το 2012 και του WhatsApp το 2014 έναντι 19 δισ. δολαρίων.

Στον αντίλογό του επί της αγωγής της FTC, το Facebook υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποδείξει ότι το Facebook έχει συστήσει μονοπώλιο σε μια σαφώς καθορισμένη αγορά ή ότι έχει βλάψει τους καταναλωτές.

Η εταιρεία απορρίπτει επίσης τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρονται στην αγωγή της FTC ότι γράφτηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του κοινωνικού δικτύου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και άλλα στελέχη του,όπου εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την απειλή που προέκυπτε τότε από το Instagram και το WhatsApp.

"Ελλείψει γεγονότων που να αποδεικνύουν είτε παράνομη συμπεριφορά είτε βλάβη προς τους καταναλωτές, η FTC προσπαθεί να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της με επιλεγμένα εσωτερικά email και μηνύματα από στελέχη του Facebook, προκειμένου να δείξουν ότι το Facebook ανησυχούσε για ανταγωνισμού από το Instagram και το WhatsApp - αλλά και πολλές, πολλές άλλες εταιρείες”, αναφέρει το Facebook.

Σε ό,τι αφορά την αγωγή των πολιτειών σε βάρος του, το Facebook υποστήριξε ότι και αυτή θα πρέπει να απορριφθεί διότι δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπέστησαν ζημία από το Facebook και διότι δεν αντέδρασαν νωρίτερα αλλά περίμεναν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Οι πολιτείες και η FTC έχουν περιθώριο μέχρι τις 7 Απριλίου να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς του Facebook.