Κρανίου τόποι οι καμένες περιοχές

25/07/2018, 15:02
FVTIES

Εικόνες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη θυμίζουν οι περιοχές απ’ όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα στην Αττική. Κινέτα, Μάτι, Ραφήνα, Νέος Βουτζάς και Αγία Μαρίνα έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά κρανίων τόπο, με τις υλικές καταστροφές να μην μπορούν να υπολογιστούν εύκολα, τουλάχιστον σε αυτή φάση. Επιπλέον, οι συνεχείς ενημερώσεις για τον αριθμό των νεκρών που έφτασαν ήδη τους 80, ο αδιευκρίνιστος αριθμός των αγνοουμένων -γίνεται λόγος για εκατοντάδες- και ο αριθμός των τραυματιών και των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, κάνουν την τραγωδία να μην έχει τέλος!

Οι αυτοψίες

Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο στη Δυτική Αττική και την Κορινθία.

Ειδικότερα, σε ελέγχους 720 κατοικίες, πέντε επαγγελματικούς χώρους, δύο δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή ακατάλληλα προς χρήση 211 κατοικίες, τρεις επαγγελματικοί χώροι και οκτώ αποθήκες.

«Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν περισσότερα από 125 κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, αλλά το Μάτι κάηκε κατά 98%. Εκτίμησε δε συγκεκριμένα ότι έχουν καεί πάνω από 1.500 σπίτια, μεγάλος αριθμός εξ αυτών μάλιστα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Στην Κινέτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 139 περιπτώσεις ολοσχερούς καταστροφής οικιών, «οι οποίες αναμένεται να φθάσουν στις 200, όσες περίπου και οι οικίες που έχουν υποστεί μερικές πλην σοβαρές ζημιές».

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς

Σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό οι νεκροί έχουν φτάσει τους 80. Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 79 θύματα, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι κατέληξε 84χρονος εγκαυματίας, ο οποίος νοσηλευόταν στο Θριάσιο.

Με δεδομένο ότι οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες (ο ακριβής αριθμός τους παραμένει αδιευκρίνιστος), αλλά και το ότι έχει περάσει περίπου μιάμιση ημέρα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, δημιουργεί ανησυχία ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Μάλιστα, χθες, Τρίτη, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου εξέφρασε τον φόβο ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 100.

Πάνω από 180 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, 70 ενήλικες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, με 10 εξ αυτών να παραμένουν διασωληνωμένοι.

Αγωνία για τους αγνοούμενους

Όσο περνούν οι ώρες πάντως κορυφώνεται η αγωνία και για τους αγνοούμενους. Η πυροσβεστική δέχεται διαρκώς δεκάδες τηλεφωνήματα με αποτέλεσμα παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός τους.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Μαλλίρη, διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Φουσκωτά σκάφη του Λιμενικού χτένιζαν τις ακτές αναζητώντας σορούς ανθρώπων που είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν κολυμπώντας στη θάλασσα ενώ κλιμάκια της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών ήλεγχαν τα σπίτια κουβαλώντας φορεία. Η Πυροσβεστική κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.