Τράπεζες: Οι αναλυτές για τα αποτελέσματα του stress test

07/05/2018, 15:31
banks-in-nigeria
Θετικά και χωρίς εκπλήξεις χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες οι αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών οίκων.

Η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών συνεχίζεται, καθώς με βάση το αποτέλεσμα των stress test που ανακοίνωσε στις 5 Μαΐου 2018 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ο κλάδος απέκλεισε τις μειωμένες αυξήσεις κεφαλαίου, με την Πειραιώς να αναμένεται να προχωρήσει με το υφιστάμενο σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων, αναφέρει η Goldman Sachs.

Η Alpha Bank, με σύσταση buy, κατέγραψε την καλύτερη επίδοση στο τεστ, με την Goldman Sachs να τη διατηρεί ως κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα.

Η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Alpha bank στα 2,55 ευρώ, της Εθνικής στα 0,30 ευρώ, στα 1 ευρώ στη Eurobank, ενώ στην Πειραιώς στα 3,55 ευρώ, αλλά υποβαθμίζει τις κτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 20%-11% κατά μέσο όρο την περίοδο 2018-2019.

Τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες δεν περιείχαν σημαντικές εκπλήξεις, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι θα είναι διαχειρίσιμα για όλες τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να χρειαστεί να υπάρξουν πολύ περιοριστικές ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση, σύμφωνα με τη Wood.

Όπως αναφέρει η Wood, θετική ήταν η εντύπωση που προκάλεσε το ισχυρό αποτέλεσμα της Alpha Bank, η οποία αποτελεί την κορυφαία επιλογή της Wood, ενώ τα αποτελέσματα για την Eurobank και την Πειραιώς ήταν καθησυχαστικά.

Στην Εθνική Τράπεζα, το αποτέλεσμα ήταν κάπως απογοητευτικό, ωστόσο η Wood υπογραμμίζει:
1) την επίπτωση από την υψηλότερη έκθεση στο δημόσιο χρέος και 2) το περιορισμένο όφελος από μεγαλύτερη κάλυψη NPE.

Η Wood επροτείνει για την Alpha Bank τιμή στόχο στα 2,7 ευρώ και σύσταση «αγορά», για την Εθνική Τράπεζα τιμή-στόχος στα 0,4 ευρώ και σύσταση «αγορά», για την Τράπεζα Πειραιώς, τιμή-στόχο στα 3,3 ευρώ και σύσταση «διακράτηση», και για τη Eurobank, τιμή στόχο στα 1,2 ευρώ, και σύσταση «αγορά».

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν ανέδειξαν καμία ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση, σημειώνει η Morgan Stanley.

Όπως τονίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, όλες οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά μόνο η Alpha Bank είχε CET1 πάνω από το 8% υπό το δυσμενές σενάριο.

Η Εθνική Τράπεζα είχε τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επίπτωση, ήτοι 9,56 π.μ., ενώ η Alpha Bank τη μικρότερη, δηλαδή 8,56 π.μ.