Eurobank – Pimco: Προ των πυλών το deal

10/10/2019, 18:15
1

Mια συμφωνία, την οποία περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού οι επενδυτές των τραπεζικών μετοχών, εκτιμάται ότι, θα κλείσει «σε πέντε έως δέκα ημέρες», σύμφωνα με τραπεζική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η Pimco, θυγατρική της Allianz, θα αποκτήσει έναντι 400 εκατ. ευρώ το 80% της εταιρείας διαχείρισης δανείων FPS της Eurobank, καθώς και το 20% των ομολογιών μεσαίας διαβάθμισης (mezzazine notes) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δις. ευρώ project Cairo.

Όπως είναι γνωστό, με τη συμφωνία η εταιρεία Fps θα διαχειριστεί μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ’s) ύψους 26 δισ. ευρώ, και επικεφαλής της εταιρείας ως διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, ενώ στην εταιρεία έχει ήδη προγραμματιστεί να μεταφερθούν 1.200-1.300 εργαζόμενοι της Eurobank.

H Τράπεζα έχει άμεσο ενδιαφέρον για την ανάκτηση των δανείων ενώ οι μέτοχοι της τράπεζας, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί θα λάβουν μέρισμα από τα ποσά που θα ανακτηθούν από τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται δεν έχουν πλέον αποκλειστικότητα και το τίμημα που θα δοθεί, περί τα 400 εκατ. ευρώ, θα αφορά το σύνολο των επιμέρους συναλλαγών στις οποίες πρέπει να επιλυθούν ακόμη διάφορα θέματα τεχνικής φύσεως.

Η κεφαλαιακή επίδραση στα κεφάλαια της Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ και υπό προϋποθέσεις στα 1,6 δισ. ευρώ.

Το deal της Eurobank με την Pimco είναι καθοριστικό για την πορεία των τραπεζικών μετοχών καθώς είναι το πρώτο βήμα της επιτάχυνσης για την μείωση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, την ερχόμενη διετία 2020-2021 με τις πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων και τις τιτλοποιήσεις θα μεταφερθεί εκτός τραπεζών ο μεγαλύτερος όγκος των κόκκινων δανείων, έτσι οι ισολογισμοί θα εξυγιανθούν ενω οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων. Με την συμφωνία η Eurobank προχωρά πρώτη στον σχηματισμό του μηχανισμού κόκκινων δανείων και αποκτά ένα σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι των ελέγχων απο τον επόπτη το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το μήνυμα Draghi σε τραπεζίτες και Κυβέρνηση – Οι ανακοινώσεις για το σχέδιο Hρακλής

Eν τω μεταξύ το σχέδιο APS – Ηρακλής για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, καθώς λήφθηκε έγκριση από τη Διεύθυνση ανταγωνισμού DGcomp ενώ σε δηλώσεις θα προχωρήσει και η αρμόδια Επίτροπος, M. Verstager, η οποία αναμενόταν να επισκεφθεί αύριο τους αρμόδιους του οικονομικού επιτελείου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους, μετά την έλευση του προέδρου της ΕKT, κ. Μario Draghi. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις του κόμισε το μήνυμα για την ταχύτατη εξυγίανση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς φέρεται να είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα για την επίλυση του καίριου προβλήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τη θεσμοθέτηση του σχεδίου Ηρακλής και τις τιτλοποιήσεις των δανείων με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις τράπεζες θα ακολουθήσει και ένας γύρος ελληνοποιήσεων των διοικητικών συμβουλίων καθώς έχει γίνει αντιληπτό σε όλες τις πλευρές ότι τα ξένα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ήταν αποκομμένα από την ελληνική τραπεζική πραγματικότητα και στις περισσότερες των περιπτώσεων «φρέναραν» τις αποφάσεις και καθυστέρησαν την επαναφορά των τραπεζών στον βασικό τους ρόλο, δηλαδή την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.