Έφοδος στα γραφεία ανωτάτων στελεχών των τραπεζών από την Επ. Ανταγωνισμού

07/11/2019, 15:27
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των 4 συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) αλλά και στην Τράπεζα Αττικής, είναι σε εξέλιξη από τις 9 το πρωί μέχρι αυτή την ώρα. Ταυτόχρονα, επισκέφθηκαν και τα γραφεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεκαμελή κλιμάκια της Επιτροπής εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία τραπεζών, ζήτησαν από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτε και ερευνούν τα αρχεία και τους υπολογιστές.

Οι λόγοι της εφόδου, για την οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες καθώς είναι σε εξέλιξη εικάζεται ότι συνδέονται με την πολιτική επιβολής προμηθειών από τις τράπεζες. Η έφοδος συνδέεται με αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί το καλοκαίρι για ανάλογες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών.

Η πληροφορία για την έφοδο έχει επιβεβαιωθεί και από επίσημη πηγή. Φαίνεται ότι πρόκειται για ταυτόχρονη έφοδο κλιμακίων της Επιτροπής σε περισσότερες από μία συστημικές τράπεζες. Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος αφορά τα γραφεία των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών και όχι διευθυντών.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έφοδος είχε γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο παρελθόν στον κατασκευαστικό κλάδο όταν δεκάδες υπάλληλοι εισέβαλαν στα γραφεία των μεγάλων εταιρειών συγκεντρώνοντας υλικό, ξηλώνοντας σκληρούς δίσκους από τα γραφεία κ.λ.π. Τότε, είχαν επιβληθεί βαριά πρόστιμα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.