Ασκήσεις ετοιμότητας στις τράπεζες – Στο τραπέζι τα πιο ακραία σενάρια

11/03/2020, 12:47
1

Επιχειρησιακό σχέδιο που θα διασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία των τραπεζών και ασκήσεις επί χάρτου με το ακραίο σενάριο να μπει ολόκληρη η χώρα σε καραντίνα έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τράπεζες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» έχουν θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα αυτοπροστασίας για το προσωπικό τους. Τραπεζικά στελέχη προσομοιάζουν την προετοιμασία που γίνεται με την αντίστοιχη την περίοδο των capital controls, που χρειάστηκε τα τραπεζικά καταστήματα να μείνουν κλειστά, διατηρώντας παράλληλα όλα τα νευραλγικά τμήματα της τράπεζας –όπως το treasury και το IT– σε πλήρη λειτουργία.

Στόχος είναι, ακόμη και στην περίπτωση που απαιτηθεί οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές, όλες οι βασικές τραπεζικές εργασίες και η παρακολούθηση της δουλειάς να μπορούν να γίνονται με τηλεργασία. Στη βάση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εμπορικές τράπεζες, είναι η αναστολή όλων των επαγγελματικών ταξιδιών για τα στελέχη στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, με εξαίρεση τα απολύτως απαραίτητα.

Η πρόβλεψη για τηλεργασία έχει ήδη ενεργοποιηθεί, αναλόγως και των αναγκών κάθε διεύθυνσης. Στη βάση αυτή έχουν ακυρωθεί οι συσκέψεις μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων και διευθύνσεων που απαιτούν τη μετακίνηση υπαλλήλων και έχουν καθιερωθεί οι τηλεδιασκέψεις. Αντίστοιχες οδηγίες για τον περιορισμό της κίνησης έχουν δοθεί και στα καταστήματα, οι υπάλληλοι των οποίων προτρέπουν τους πελάτες για τη διενέργεια των συναλλαγών ηλεκτρονικά.

Η ΕΚΤ κάλεσε ήδη περισσότερους από τους 3.500 υπαλλήλους να εργαστούν για μία μέρα από το σπίτι τους, προκειμένου να «τεστάρει» το κατά πόσον μπορεί να διαχειριστεί ένα πιθανό κλείσιμο των γραφείων της εξαιτίας του κορωνοϊού. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου, δεν θα υπάρξει φέτος η καθιερωμένη ανάγνωση της ετήσιας έκθεσης του διοικητή, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν και οι καθιερωμένες ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων.

Task Force από το ΥΠΟΙΚ

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός προχώρησαν στη σύσταση ομάδας συντονισμού για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Goldman Sachs: Ο κορωνοϊός θα κοστίσει 30 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να δουν μείωση των κερδών τους κατά 30 δισ. ευρώ (34 δισ. δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Η συγκεκριμένα πρόβλεψη στην ουσία αναφέρεται στη μείωση των συνολικών κερδών τους κατά 7%, κάτι που θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην αναβάθμιση του πιστωτικού τους κινδύνου, σε λιγότερα έσοδα αλλά και σταθερό κόστος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Προληπτικά μέτρα και στις κυπριακές τράπεζες

Προληπτικά μέτρα και σχέδια διασφάλισης επιχειρησιακής συνέχειας ενεργοποιήθηκαν και στις κυπριακές τράπεζες μετά και τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται διαχωρισμός προσωπικού συγκεκριμένων υπηρεσιών με κάποια άτομα να εργάζονται σε διαφορετικό χώρο, είτε και από το σπίτι, ενώ βάσει των οδηγιών του κυπριακού υπουργείου Υγείας άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού για τις οποίες υπάρχουν σχετικές οδηγίες, εργάζονται κατ’ οίκον σε συνθήκες αυτοπεριορισμού. Παράλληλα λήφθηκαν αποφάσεις για αναστολή συμμετοχής ή διοργάνωσης εκδηλώσεων. Η λήψη των μέτρων δεν επηρεάζει τα καταστήματα των τραπεζών, τα οποία εργάζονται κανονικά, αλλά ισχύουν κανόνες υγιεινής.