Wall Street: Ο τυφώνας GameStop θα ξαναχτυπήσει

14/02/2021, 23:05
Wall Street: Ο τυφώνας GameStop θα ξαναχτυπήσει

Καθώς η μετοχή της GameStop σταδιακά ροκανίζει τα τρελά κέρδη της, το φαινόμενο wallstreetbets που συντάραξε τη Wall Street μοιάζει να ξεφουσκώνει, και επανέρχεται η «κανονικότητα».

Όμως ακριβώς επειδή πλέον μιλάμε για φαινόμενο, να είστε σίγουροι πως θα επιστρέψει. Ίσως και ισχυρότερο. Σαν στοιχείο της φύσης, σαν τυφώνας ή ηφαίστειο, το κίνημα που γεννήθηκε αυτόν τον αξέχαστο Ιανουάριο, θα ξαναχτυπήσει.

SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), κράτος, Citadel, Robinhood και κολοσσοί των social media έκαναν ό,τι μπορούσαν (και δε μπορούσαν) προκειμένου να διαλύσουν το εξαιρετικά οργανωμένο και αποφασισμένο πλήθος των «stimmychecked» redditors, οι οποίοι κατά ξεκαρδιστική ειρωνεία πόνταραν τις επιταγές των $1.200 που τύπωνε η Fed… κατά της ίδιας της Fed. Άλλωστε η Fed είναι αυτή που κρατά όρθια τη Wall Street τα τελευταία χρόνια (δεν πιστεύω να έχει κανείς αντίρρηση;!)

Μέσω αλλεπάλληλων και αμφισβητήσιμης νομιμότητας άρσεων διαπραγμάτευσης, «τεχνικών προβλημάτων», πρωτοφανών περιορισμών κατοχής μετοχών, απαγορεύσεις διαδικτυακών «συναθροίσεων», λεφτά κάτω από το τραπέζι από Citadel/Point72 προκειμένου να κρατήσουν στην παρτίδα τα heavily shorted φιλαράκια τους κ.α., ο σκοπός επετεύχθη.

Το σύστημα, που τόσο μισεί να χάνει στο παιχνίδι του, κατάφερε να σπάσει το ηθικό και τα παράτολμα long των σχεδόν 10 εκατ. πλέον «αυτιστικών», ξεφουσκώνοντας τα ακραία ράλι σε GameStop, AMC, NOK, NAKD και πολλές ακόμη μετοχές (αλλά και άλλα assets) που βρέθηκαν στο στόχαστρο των διαδικτυακών τρομοκρατών.

Η GME αυτή τη στιγμή βολοδέρνει στα $50 (από $500), ενώ η «κανονικότητα» επέστρεψε και στο ασήμι, όπου φημολογείται πως επίσης επιχειρήθηκε Short Squeeze, αν και πολλοί λένε πως ήταν «δουλειά εκ των έσω» από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί το πλήθος.

Έτσι, και παρά το τεράστιο πλήγμα άνω των $50 δις. που κόστισε σε hedge funds αλλά και στο γόητρο της Wall Street αυτή η συντονισμένη επίθεση της Main Street, τα «χειρότερα» αποτράπηκαν για τους ισχυρούς παίχτες των κεφαλαιαγορών. Μάλιστα το σύστημα βγαίνει και κερδισμένο από την όλη ιστορία, αφού πρόκειται πλέον να αλλάξει τους κανόνες (προς όφελος φυσικά της ελίτ), να βουλώσει τρύπες και να εφαρμόσει δικλίδες που στο μέλλον θα κάνουν ακόμη δυσκολότερο για τη φτωχή «πλέμπα» να κερδίσει σε ένα αρκετά στημένο παιχνίδι.

Short the bankers

Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν από ένα σημείο και μετά, το ΑΦΗΣΑΝ οι ίδιοι να εξελιχθεί σε ένα ακραίο γεγονός, ούτως ώστε να έχουν αφορμή για την επιβολή ακραίων κανόνων.

Ωστόσο η ακραία έκταση που πήρε το γεγονός σε συνδυασμό με τη λαϊκή κατακραυγή που προκάλεσαν οι βρώμικες τακτικές της SEC κλπ, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Δημιούργησαν έναν λαϊκό ήρωα που ξεφεύγει από τα όρια του reddit πλέον, ένα σύμβολο της «κατώτερης» οικονομικά τάξης της Main Street, ένα κίνημα αντίστοιχο του Occupy Wall Street (Σεπτέμβριος 2011).

Ο μικροεπενδυτής συνειδητοποίησε πως εφόσον χρησιμοποιήσει τη δύναμη των social media για να συσπειρωθεί, είναι ικανός για αμέτρητα τέτοια «τρομοκρατικά» χτυπήματα σε μετοχές και άλλα assets, προκειμένου να «κλέψει» λίγο από τον πλούτο που τόσα χρόνια του απομυζά η Wall Street.

Η συνειδητοποίηση αυτή δημιουργεί ουσιαστικά το φαινόμενο GME, το οποίο δύσκολα περιορίζεται και αναμένεται σαν τυφώνας να χτυπά περιστασιακά τις πλούσιες ακτές όπου παραθερίζει η ελίτ του χρηματοπιστωτικού συστήματος…

Λένε ότι ο φόβος φεύγει, το σκιάξιμο μένει.

Όσοι πιστεύετε πως το γεγονός GME ήταν παροδικό, σαν μια εξέγερση που καταπνίχθηκε, ρίχτε μια ματιά στα δεδομένα.

Ένα από τα πολλά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι το εξής παράδοξο: Όταν οι φουκαράδες του wallstreetbets ανέβασαν από τα 10 στα 500 δολάρια τη μετοχή της GameStop, είχαν την ευκαιρία να βγάλουν ένα σκασμό λεφτά από το τίποτα σχεδόν. Λεφτά από αυτά που αλλάζουν τη ζωή σε ανθρώπους σαν αυτούς, κι ας είναι ψίχουλα για τα hedge funds.

Όμως οι περισσότεροι δεν το έκαναν. Πολλοί ακόμη και τώρα, όπου το σύστημα υποτίθεται έχει θωρακιστεί ενάντια σε νέο Short Squeeze, συνεχίζουν να κρατάνε τις μετοχές. Απόδειξη αυτού είναι πως η GME πραγματοποιεί ανοδικά ριμπάουντ της τάξεως του 20-30% κάθε φορά που πάει να πέσει προς τα 50 δολάρια, επιβεβαιώνοντας μια στήριξη από τους «αυτιστικούς» σε εκείνα τα επίπεδα. Επίπεδα που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν τα πενιχρά θεμελιώδη μιας υπό διάλυση εταιρείας φυσικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, σε μια εποχή όπου όλοι παραγγέλνουν μέσω Ίντερνετ.

Δεν τους ενδιαφέρουν αυτά. Έχουν «diamond hands», όπως χαρακτηριστικά λένε - ένα λογοπαίγνιο ως αντίθεση στα λεγόμενα weak hands. Weak hands στις αγορές εννοούμε τους φοβισμένους (κυρίως λόγω άγνοιας) επενδυτές που με το παραμικρό πουλάνε.

Το… χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς

Γιατί δεν πούλαγαν; Μπορούσαν να γίνουν πλούσιοι, είχαν πολλές ευκαιρίες. Όσο απίστευτο κι αν είναι, υπάρχει κάτι που θέλουν περισσότερο. Να δουν τον κόσμο να καίγεται. Το διεφθαρμένο κόσμο της Wall Street, της Fed, των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων που αν κάνουν στραβή, τους σώζουν τα φιλαράκια τους και οι κυβερνήσεις (ο λαός δηλαδή). Ωστόσο αν εγώ κι εσύ κάνουμε ένα κακό trade, μια λάθος απόφαση, τα χάνουμε όλα, μηδενίζουμε. Κι όταν μηδενίζεις, η ζωή είναι κόλαση.

Αλλά ο φτωχός κόσμος έχει μάθει να μηδενίζει πολλές φορές. Κατά μία έννοια τρέφεται από την καταστροφή και τη χρεοκοπία, διότι αυτή τον σκληραίνει, τον πεισμώνει. Το κυριότερο: δεν έχει τίποτα να χάσει.

Κάπου είχα διαβάσει κάποτε ότι η «πλέμπα» έχει το διδακτορικό του «δρόμου» ή αλλιώς street PHD (Poor, Hungry, Determined), δηλαδή φτωχή, πεινασμένη, αποφασισμένη.

Η πλέμπα έχει ένα βασικό μειονέκτημα που ταυτόχρονα είναι και το υπερόπλο της: δεν έχει τίποτα να χάσει. Στον αντίποδα, ΕΚΕΙΝΟΙ έχουν τα ΠΑΝΤΑ να χάσουν. Και το τρέμουν αυτό. Γι’ αυτό και έβαλαν λυτούς και δεμένους να διαλύσουν το πλήθος.

Η SEC ετοιμάζει νέους κανονισμούς όπως να μη μπορείς να πηγαίνεις τόσο long σε μετοχή που σκαρφαλώνει απότομα, ή να μπορείς να κατέχεις μόνο 1 κομμάτι από κάποια χαρτιά (που εκείνοι θα αποφασίζουν). Το Facebook απαγόρευσε πολυπληθείς ομάδες πιθανών «τρομοκρατών», με μοναδικό διαδικτυακό καταφύγιο το Telegram.

Πως η Robinhood ξεπουλάει τους χρήστες της

H Robinhood, η εφαρμογή με τις μηδενικές προμήθειες που έδωσε την ευκαιρία στους redditors να κάνουν αυτό ακριβώς που λέει το όνομα της (Ρομπέν των Δασών), δηλαδή να κλέψουν από τους πλούσιους, στη συνέχεια τα πήρε όλα πίσω, βάζοντας περιορισμούς που εξυπηρετούσαν μόνο τα ισχυρά κεφάλαια. Και όχι τυχαία. Η Robinhood στην ουσία «ανήκει» στον επενδυτικό όμιλο Citadel. Τον ίδιο κολοσσό που έσπευσε να ξελασπώσει την Melvin όταν της την «έπεσαν» οι Robinhooders.

Γιατί λέμε ότι της «ανήκει»; Η Citadel, η οποία έχει εξαγοράσει μεγάλο μέρος της Robinhood, έχει υπογράψει τη λεγόμενη συμφωνία PFOF (Payment For Order Flow) με την διάσημη αμερικανική εφαρμογή. Στην ουσία η Citadel πληρώνει την RH προκειμένου αυτή να της παρέχει το order flow των πελατών της, δηλαδή σε ποιες μετοχές ποντάρουν (σε πραγματικό χρόνο) οι χρήστες της! Και η Citadel με τις υπερπολύτιμες αυτές πληροφορίες τροφοδοτεί τους δικούς της πελάτες, δηλαδή τα μεγάλα επενδυτικά funds, που τοποθετούνται καταλλήλως, αγοράζοντας ή πουλώντας ό,τι κινείται περισσότερο.

Είναι σαν να σου ανήκει το χρηματιστήριο, να μπορείς να έχεις πρώτος αναλυτική αναφορά με το ποιες μετοχές ποντάρει ο κόσμος, και να μπορείς να παίξεις και εσύ τις ίδιες. Γι’ αυτό και η Robinhood δε χρεώνει για τις συναλλαγές της! Διότι πουλάει τις επιλογές των χρηστών της στους χρηματοδότες/πελάτες της. Είναι αντίστοιχη φάση με τα δεδομένα των social media. Παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, αλλά ξεπουλάνε τα δεδομένα μας αλλού. Στον καπιταλισμό, όταν κάτι είναι δωρεάν άλλωστε, εμείς είμαστε το προϊόν, και όχι οι πελάτες…

Με άλλα λόγια το παιχνίδι είναι εξ αρχής στημένο σε βάρος του μικροεπενδυτή. Και παρ’ όλα αυτά, ο μικρός κατάφερε να την φέρει στον μεγάλο…

Φυσικά, το εξαγριωμένο πλήθος δεν τη χάρισε ούτε στη RH, αφού «επιτέθηκε» στη βαθμολογία της βάζοντας 1 αστέρι (τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία) στην εφαρμογή στο App Store. Στη συνέχεια, η Google προχώρησε σε μαζικές διαγραφές κακών κριτικών, επαναφέροντας τη βαθμολογία στο 4! Ακόμη και το προσωπικό της Robinhood αντέδρασε στις ανήθικες πρακτικές, με την εταιρεία να μοιράζει δωροκάρτες $50 για να εξαγοράσει την ανέχεια τους…

Απίστευτα πράγματα, που είχαν ως συνέπεια να «πεισμώσει» ακόμη περισσότερο η Main Street. Το 2020-21 η ελίτ έδειξε περισσότερο από ποτέ, πως οι νόμοι είναι ίσοι για όλους, όμως κάποιοι είναι πιο ΙΣΟΙ από άλλους… Κοινώς, «άλλο εσείς, άλλο εμείς».

Η εκδίκηση των φτωχών

Κι έτσι, φτάσαμε στο παράδοξο και παράλογο σημείο η «πλέμπα» να μη θέλει απλώς να βγάλει λεφτά, αλλά να «ρίξει» τον αντίπαλό της. Και φυσικά αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε να επεκτείνεται πλέον σε όλες τις οικονομικοκοινωνικές πτυχές της μετα-κόβιντ εποχής.

Οι wallstreetbets έδειξαν έμπρακτα πως μεταξύ άλλων, επιθυμεί να στείλει κι ένα μήνυμα. Οι σκληροπυρηνικοί κάτοχοι της μετοχής GME μπορούσαν να πουλήσουν στα $500, τα $300 ή και τα $100 με μεγάλο κέρδος, αλλά δεν το κάνουν. Αν υποχωρήσουν τώρα, θα τους μείνουν τα λεφτά, αλλά όχι η δόξα. Προτιμούν να πάνε για τα πολλά, ακόμη και σε ένα στημένο παιχνίδι, για την ευχαρίστηση και το win-win, κι ας μηδενίσει πάλι (δεν είχε πολλά εξ αρχής να χάσει). Χαρακτηριστικό είναι το γράμμα ενός redditor που διαβάστηκε στο CNBC, με τίτλο «Αυτό είναι για σένα μπαμπά», που περιγράφει το πώς ο φτωχός γιος ενός ανθρώπου που έχασε τα πάντα στη φούσκα των ακινήτων, πήρε την εκδίκησή του με το Short Squeeze της GME.

Πολλοί εδώ θα πουν πως οι μικροεπενδυτές αυτοί δε διαφέρουν στο φινάλε από τους άπληστους κουστουμάτους της Silicon Valley. Και θα έχουν δίκιο, γι’ αυτό και άλλωστε η Main Street είναι κατά κάποιο τρόπο το alter ego της Main Street. Ωστόσο έχει πλέον αποδειχθεί πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται μόνο για απληστία. Όταν τα funds (με πλάτες από τους φίλους τους) ξεπέρασαν το αρχικό σοκ του Short Squeeze και ανασυντάχθηκαν, το παιχνίδι θα έπρεπε να έχει τελειώσει εκεί.

Η «πλέμπα» όμως όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά συνέχισε το σφυροκόπημα κι ας ήταν τρέλα ή μάταιο. Διότι γνώριζε πως υπάρχει ένας τρόπος να κερδίσεις. Αρκεί όλοι μαζί να κρατήσουν (HOLD) και να μην πουλάνε με τίποτα, σαν μια οργανωμένη φάλαγγα που δε δίνει χώρο στον αντίπαλο. Αν αρχίσουν και πουλάνε, και δίνουν ανάσα στο «θηρίο», τότε για κάθε μετοχή που περνάει στα χέρια των ισχυρών, το επόμενο Short Squeeze γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Και αντίστροφα.

Και δε μιλάμε για άσχετους traders, παρόλο που τους αρέσει να αυτοσαρκάζονται ως «αυτιστικοί» έφηβοι. Οι περισσότεροι στο αρχικό r/wallstreetbets ήταν άνθρωποι που παίζουν χρόνια τις αγορές, με οικονομικές γνώσεις και σύνεση, μέσα στην όλη τρέλα τους. Απλώς ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι μισούν το σύστημα που τους κλέβει μια ζωή. Και που όμως συνειδητοποίησαν πως αν συσπειρωθούμε, μπορούμε να κάνουμε τα ΠΑΝΤΑ.

Αν δεν είναι με την GameStop θα είναι με κάποια άλλη. Το σίγουρο είναι πως τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες θα μελετώνται στα επόμενα βιβλία χρηματοοικονομικής, ή ενδεχομένως να γίνουν ντοκιμαντέρ.

Το φαινόμενο DOGE

Όπως σε βιβλία χρηματοοικονομικής θα γραφτεί και το φαινόμενο DOGE. Το «χαριτωμένο» κρυπτονόμισμα με το σκύλο-μασκότ αποτελεί ένα ακόμη αγαπημένο στόχο του κινήματος 30αρηδων παράτολμων επενδυτών που γέννησε το πρωτοποριακό εύκολο trading της Robinhood. Το Dogecoin έφτασε να ενισχύεται έως και 1000% (!) την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της γενικότερης αγοραστικής φρενίτιδας των wallstreetbets.

Μη ξεχνάμε πως το DOGE αποτελεί το πουλέν του Elon Musk, ο οποίος ουκ ολίγες φορές ανεβάζει αινιγματικά tweets αστειευόμενος -δήθεν θα πούμε εμείς- για το κρυπτονόμισμα-ανέκδοτο. Το αποτέλεσμα ωστόσο πάντα είναι να εκτοξεύει την τιμή του αφού οι 50εκατ. ακόλουθοί του το εκλαμβάνουν ως «σινιάλο» για αγορά. Ο ίδιος δεν παραδέχεται βέβαια κάτι τέτοιο, άλλωστε θα θεωρούνταν χειραγώγηση και θα τον έτρεχε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το αποτέλεσμα όμως μετράει…

Γιατί όμως το DOGE; Γιατί όχι κάποιο άλλο, «σοβαρότερο» shitcoin (έτσι ονομάζονται τα χιλιάδες κρυπτονομίσματα-φούσκες που κυκλοφορούν εκεί έξω). Το doge είναι από τη γέννησή του μια φούσκα, το έγραφε κυριολεκτικά στο white paper! Οι δημιουργοί του είχαν πει «παιδιά φτιάξαμε ένα ανέκδοτο. Δεν είναι κανονικό χρήμα, είναι κάτι να γελάμε.» Όμως η αγορά έχει άλλη άποψη.

Κι αυτή είναι η απόδειξη πως ένα asset έχει αξία εφόσον του δίνουμε εμείς αξία. Κι όταν ένα τέτοιο asset-φούσκα κάνει επανειλημμένως τα ασύλληπητα νούμερα-θαύματα που κάνει το doge, τότε αρχίζει να χτίζει ένα μύθο γύρω από το όνομα του. Και ο μύθος αυτός ξεκινά να «στερεοποιεί» τη ρευστή οντότητά του, να του δίνει αληθινή εσωτερική αξία (intrinsic value), έστω και σαν όνομα. Πλέον το doge (και το κάθε doge, GME κλπ) διαθέτει ένα μεγάλο brand name που παραδόξως, από μόνο του, θεωρείται θεμελιώδες! Κι ας μιλάμε για ένα ανέκδοτο. Είναι αστείο και μόνο που το γράφω αυτό… Ωστόσο στην παράλογη εποχή που ζούμε όπου τα θεμελιώδη έχουν εκφυλιστεί, τίποτα δεν είναι αρκετά τρελό.

Πλέον αν είσαι trader, είσαι πρακτικά αναγκασμένος να το έχεις στις watchlist σου (τις λίστες με assets που παρακολουθείς), διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει κάποιο μπαμ (μετά από κανά tweet του Μασκ) που θα χαρίσει τρελή απόδοση, ή έστω μια καλή ιστορία… Όπως κάποτε είχαμε την Tesla κι ας μην την αγγίζαμε, λόγω της τρελής μεταβλητότητά της.

Μετά από όσα έχουν γίνει τελευταία, οι καιροί άλλαξαν. Αυτό αποτελεί στην ουσία το GME effect ή αλλιώς το φαινόμενο GME. Άτυπα πλέον, ο κόσμος θεωρεί τέτοια assets σαν υποψήφια για αιφνίδια ανεβοκατεβάσματα (pump&dumps) ανά πάσα στιγμή. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει κίνδυνος για όποιον σκοπεύει να τα σορτάρει (επειδή είναι φούσκες), επομένως το ξανασκέφτεται! Κι αυτό με τη σειρά του μειώνει τις θέσεις σορτ, και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία όπου αυτά τα assets όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά ευδοκιμούν! Είναι τόσο τρελό… που είναι ιδιοφυές.

Η Tesla αποτελεί ουσιαστικά το αγαπημένο «σοβαρό» volatility asset, ένα κατά κάποιο τρόπο «κοινό μυστικό» στη Wall Street. Ένα παιχνίδι που ανεβοκατεβάζει για μεγάλα φράγκα, αφού προσφέρει αποδόσεις που κανένα από τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά του S&P δε δίνει. Κάτι τέτοιο είναι στην ουσία και το dogecoin (και το κάθε doge). Μια «παιδική χαρά» για να κερδοσκοπεί και η πλέμπα. Άλλωστε όταν σε λένε DOGE κι έχεις τέτοια φάτσα, δε χάνεις…