Πως σχολιάζουν Moody's, Fitch, S&P τη συμφωνία Alpha - Davidson Kempner

25/02/2021, 10:32
Πως σχολιάζουν Moody's, Fitch, S&P τη συμφωνία Alpha - Davidson Kempner

Η συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner κάθε άλλο παρά πέρασε απαρατήρητη από τους οίκους αξιολόγησης και τα report που ετοιμάζουν ευρύτερα για τον τραπεζικό κλάδο θα επηρεαστούν και από αυτό.

 

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, πιστωτικά θετική, είναι η συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner για την πώληση των κόκκινων δανείων Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings
Η συναλλαγή μειώνει το ρίσκο στον ισολογισμό της ελληνικής τράπεζας και διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Το ποσοστό των NPEs αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Επίσης, θα μειώσει τα δάνεια που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη, στα 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως επισημαίνει όμως ο οίκος, η πανδημία θα καθυστερήσει την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη του 2022. Δεδομένου ότι η Alpha Bank έχει περί τα 4,2 δισ. ευρώ υπό μορατόριουμ, κάποια εξ αυτών έχουν αυξημένο κίνδυνο να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα.


moodys_25-2-21.jpg

Η Fitch κάνει αναφορά στη συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner τονίζοντας πως αυτό θα της επιτρέψει να "αποσυνδέσει" έως και 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το β’ τρίμηνο του έτους. Ο οίκος εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον δείκτη NPEs της Alpha Bank σε περίπου 24% από 43% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Ο οίκος S&P επισημαίνει πως η Alpha Bank πετυχαίνει ένα ορόσημο-κλειδί σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό του ισολογισμού τη. Η Alpha θα βρεθεί σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες προοπτικές της ποιότητας του ενεργητικού με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες στο επόμενο διάστημα, εξ αιτίας των νέων κόκκινων δανείων, αποτέλεσμα της πανδημίας.