Στο χορό μείωσης των "κόκκινων" δανείων οι ελληνικές τράπεζες

23/03/2021, 08:50
Στο χορό μείωσης των

Και η Alpha Bank ετοιμάζεται  για τον «Ηρακλή ΙΙ» με νέα τιτλοποίηση προβληματικών δανείων ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ. 

Ο CEO της Alpha Βασίλης Ψάλτης αναμένεται σήμερα το απόγευμα να ανοίξει τα χαρτιά του με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.

Η νέα τιτλοποίηση αποτελεί συνέχεια της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank για τη μείωση των προβληματικών δανείων και αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας για το project Galaxy – την τιτλοποίηση 10,8 δις ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal- με την Davidson Kempner, αλλά και τη έκδοσης του ομολόγου Tier 2. Στόχος της Alpha είναι να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συστημικές τράπεζες σπεύδουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο Απρίλιο. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συζήτηση –μέσω τηλεδιάσκεψης- με τους CEO των τραπεζών και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό- για τον «Ηρακλή ΙΙ».

Όπως είναι γνωστό η επέκταση του προγράμματος για 18 μήνες, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, αποσκοπεί στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 32 δισ ευρώ, ώστε το 2022 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και όντας απαλλαγμένες από τα προβληματικά δάνεια θα μπορούν να εστιάσουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Το ύψος των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» θα διαμορφωθεί στα 12 δις ευρώ –και συνολικά για τους δύο κύκλους στα 22 με 24 δισ ευρώ.

Όπως είναι γνωστό ήδη η Eurobank ανακοίνωσε ότι η τιτλοποίηση Mexico, ύψους 3,3 δισ ευρώ θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ», και θα επιτρέψει στην τράπεζα να πετύχει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2021.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης ανακοίνωσε ότι προχωρά την τιτλοποίηση Sunrise ύψους 7 δισ ευρώ, η οποία θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ» ώστε στο τέλος του έτους να περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9%, τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενώ με νέα τιτλοποίηση ύψους 4 δισ ευρώ το 2022 στόχος είναι να πετύχει δείκτη ΜΕΑ στα επίπεδα του 3%.