Αlpha Bank: Θετικά σχόλια από διεθνείς οίκους αξιολόγησης στον απόηχο των αποτελεσμάτων του 2020

27/03/2021, 09:42
Αlpha Bank: Θετικά σχόλια από διεθνείς οίκους αξιολόγησης στον απόηχο των αποτελεσμάτων του 2020

Οι οίκοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στους κεφαλαιακούς δείκτες της Alpha Bank, ενώ υπογραμμίζεται η κεφαλαιακή υπεροχή της Alpha Bank έναντι των ανταγωνιστών της

Θετική αξιολόγηση λαμβάνει από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους η Alpha Bank, σε συνέχεια της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, τόσο για τις επιδόσεις της όσο για τις επόμενες κινήσεις που δρομολογεί με στόχο την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΑ).

Ειδικότερα, σε αναλύσεις τους, οι J.P. Morgan, Goldman Sachs, Wood, Axia Research, Mediobanca, NBG Securities και Pantelakis αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που λαμβάνει η Alpha Bank για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, αξιοποιώντας την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια και την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας-ορόσημο για το Project Galaxy.

Όλοι οι οίκοι σχολιάζουν θετικά τις νέες συναλλαγές που η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει εντός του 2021, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Επίσης αξιολογούν ως ευοίωνες τις προοπτικές που ανοίγονται με τις τρεις αυτές συναλλαγές στο μέτωπο της οριστικής και αυτοδύναμης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, καθώς εκτιμούν ότι αυτές θα συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη ΜΕΑ στην Ελλάδα σε επίπεδα <18% (μείωση κατά 30%) έως το τέλος του 2021 και <10% έως το τέλος του 2022.

Παράλληλα, οι οίκοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους και στους κεφαλαιακούς δείκτες της Alpha Bank, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «άνετοι», «υψηλοί» και «απόλυτα επαρκείς» για περαιτέρω σημαντική μείωση του αποθέματος των ΜΕΑ και την ενίσχυση της κερδοφορίας της, ενώ υπογραμμίζεται η κεφαλαιακή υπεροχή της Alpha Bank έναντι των ανταγωνιστών της.

Ένα ακόμη στοιχείο που αποτιμάται θετικά από τους αναλυτές είναι το υψηλό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα το δ' τρίμηνο 2020, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 430 εκατ. ευρώ σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων των οίκων.