Fitch: Θετική αξιολόγηση με CCC+ για την Alpha Bank

19/04/2021, 20:01
Fitch: Θετική αξιολόγηση με CCC+ για την Alpha Bank

Στην βαθμίδα CCC+ κατέταξε ο διεθνής οίκος Fitch Ratings το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank, με θετικό outlook μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόσχιση του τραπεζικού τομέα και την ίδρυση νέας εταιρείας ώστε να αποφευχθεί αραίωση του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων (dilution) από την αναγνώριση του κόστους των τιτλοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η αξιολόγηση συνεχίζει να αντανακλά την αδύναμη αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκώμενη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης το 2021 και 2022 μετά τη σημαντική ελάφρυνση του ισολογισμού από τα προβληματικά δάνεια.

Η Fitch αναμένει επίσης ότι η κερδοφορία της τράπεζας θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα λόγω της καλύτερης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Το θετικό outlook στο αξιόχρεο της Alpha Bank σημαίνει ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή αν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και η τράπεζα εκτελέσει με επιτυχία το σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μειώνοντας τον λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 18%.

Το outlook μπορεί να υποβαθμιστεί σε αρνητικό, αν τελικά τα σχέδια τιτλοποίησης καθυστερήσουν ή τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα από ότι αναμένεται αυτή τη στιγμή.

Η αξιολόγηση μπορεί να υποβαθμιστεί αν υπάρξει επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος η οποία θα προκαλέσει μόνιμο πλήγμα στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και στο κεφάλαιό της.

Αλλαγή επωνυμίας

Σημειώνεται ότι από αύριο αλλάζει και η επωνυμία της διασπώμενης εταιρείας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.

Οπως επισμαίνει η Alpha Bank σε ανακοίνωση:

Η «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ A.E.» (πρώην «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.») ανακοινώνει ότι, σε συνέχεια:

α) των αποφάσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της που συνεδρίασε στις 2.4.2021 και

β) της εταιρικής ανακοίνωσης με ημερομηνία 16.4.2021, με την οποία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την έγκριση της διάσπασης της Εταιρείας δι’ απόσχισης του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας με σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», εγκρίθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού της Διασπώμενης, δυνάμει της υπʼ αριθ. 45898/19.4.2021 απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) την ίδια ημέρα με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 2530998, και ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Διασπώμενης ως πιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Καταστατικού, τροποποιούνται η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος της Διασπώμενης σε «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και σε «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» αντίστοιχα. Για τις συναλλαγές της με την αλλοδαπή, η Εταιρεία χρησιμοποιεί την επωνυμία “ALPHA SERVICES AND HOLDINGS S.A.” και τον διακριτικό τίτλο “ALPHA SERVICES AND HOLDINGS”.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενημερώθηκε για την προαναφερθείσα απόφαση στις 19.4.2021.

Ως εκ τούτου, ως ημερομηνία για την αλλαγή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται η 20.4.2021.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων της Εταιρείας, οδός Σταδίου 40, Αθήνα (Τ.Κ. 102 52), τηλ. 210 3260330.