Πειραιώς: Υπερκάλυψη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

23/04/2021, 18:23
Πειραιώς: Υπερκάλυψη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Κάλυψη οχτώ φορές στο εξωτερικό επιτεύχθηκε στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς, και δύο φορές εγχωρίως. H αύξηση που ολοκληρώθηκε κλείδωσε στα ανώτατα όρια που είναι 1,38 δισ. ευρώ και 1,15 ευρώ ανά μετοχή ενώ θα διατεθούν 1,25 δισ. ευρώ μετοχών.

Σε ότι αφορά την κάλυψη εγχωρίως καθώς η αύξηση εκπροσωπεί το 15% του συνόλου ή 187 εκατ. μετοχές η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή και οι ενδείξεις μιλούν για δύο φορές κάλυψη.

Στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίους των 1,38 δισ. ευρώ της τράπεζας προσφέρθηκαν 4 δισ. ευρώ, ενώ εάν εξαιρεθεί το σκέλος των cornerstone investors και του ΤΧΣ, προσφέρθηκαν 3,1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι της αύξησης κεφαλαίου υπερκαλύφθηκε κατά 7 φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 60% της ζήτησης προήλθε από hedge funds, τα οποία με βάση την κατανομή των μετοχών παίρνουν το 25%. Το υπόλοιπο 75% διατίθεται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, μερικοί εκ των οποίων δεν είχαν επενδύσει ξανά στην Ελλάδα ή είχαν χρόνια να επενδύσουν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτή είναι η πρώτη είσοδος της Fidelity σε ελληνική επένδυση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ και για την Bain Capital είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε ελληνική τράπεζα. Με μικρό ποσοστό λίγο πάνω από το 1% μπήκε και η ADIA (Abu Dhabi investment authority), η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι.

Στο επίπεδο του εξωτερικού των βασικών μετόχων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής :

-O Τζον Πόλσον θα κατέχει 18,62% ή 232,7 εκατ μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 267 εκατ. ευρώ.

-To Helikon 5,22% ή 65,2 εκατ μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 75 εκατ ευρώ

-Ο Τέλης Μυστακίδης 2,90% ή 36,3 εκατ μετοχές εισφέροντας στην αύξηση 42 εκατ ευρώ.

-Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει ποσοστό 27% ή 338 εκατ μετοχές.

Η BlackRock, το ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων fund που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας (Norges Bank), η Fidelity, το private equity fund Bain Capital και η Fiera Capital είναι ανάμεσα στους ξένους θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτά τα πέντε ονόματα θεσμικών θα ελέγχουν μαζί κάτι παραπάνω από το 20% των μετοχών.