Φίλιπ Λέιν: Το ευρώ παραμένει ισχυρό παρά τις προκλήσεις που δέχεται

22/06/2021, 19:51
Φίλιπ Λέιν: Το ευρώ παραμένει ισχυρό παρά τις προκλήσεις που δέχεται

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα της Ευρωζώνης, το ευρώ, παραμένει ισχυρό μετά από 21 χρόνια ύπαρξης του και τις προκλήσεις που έχει δεχθεί στο διάστημα αυτό, όπως υποστήριξε ο Φίλιπ Λέιν.

Τα σχόλια αυτά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα έκανε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη διαδικτυακή εκδήλωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η ανθεκτικότητα του ευρώ», στην οποία ήταν επίτιμος καλεσμένος.

Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά ατυχή γεγονότα και προκλήσεις, όπως η κρίση του 2008 ή η ενδυνάμωση της Κίνας, ο Φίλιπ Λέιν τόνισε ότι ευρώ, κατάφερε να διατηρήσει την ισχυρή του θέση, χάρη στην αρχιτεκτονική της ΕΚΤ και των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες προχώρησε στην πορεία αυτών των 21 ετών.

Όπως τόνισε και με αφορμή σε σχόλιό του για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης οι οποίες διαπραγματεύονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι πρότινος, η Ευρωζώνη μετά την κρίση έχει δείξει μεγάλη βελτίωση, χάρη στις θυσίες που έπρεπε να γίνουν ούτως ώστε να κατασθεί περισσότερο ανθεκτική.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης και την απόσυρσή τους, ο Φίλιπ Λέιν σημείωσε ότι αυτή πρέπει να γίνει σε σχέση με την κατανάλωση και για όσους ανησυχούν ότι θα υπάρξει μια απότομη μακροοικονομική προσαρμογή όταν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν, φρόντισε να τους καθησυχάσει, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει λόγους να πιστεύει ότι αυτή η προσαρμογή δεν θα είναι τόσο σοβαρή.