Στην τελική ευθεία οι τράπεζες για το stress test του Ιουλίου

05/07/2021, 08:12
Στην τελική ευθεία οι τράπεζες για το stress test  του Ιουλίου

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες για το stress test  του Ιουλίου και όπως όλα δείχνουν θα περάσουν χωρίς πρόβλημα την άσκηση αντοχής.

Τα αποτελέσματα των stress tests για όλες τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου, ενώ τις επόμενες μέρες οι τράπεζες θα στρεσαριστούν στο δυσμενές σενάριο.

Η άσκηση αντοχής ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με την υποβολή των πρώτων στοιχείων. Να σημειωθεί ότι η άσκηση «τρέχει» με βάσει τα στοιχεία του 2020.

Στις αρχές Μαϊου οι τράπεζες προχώρησαν στη δεύτερη υποβολή στοιχείων μετά τις διορθώσεις και συμπληρώσεις των στοιχείων του Μαρτίου. Προ ημερών ολοκληρώθηκε και η διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων με την υποβολή των τελικών στοιχείων. Απομένει τώρα να στρεσαριστούν στο δυσμενές σενάριο και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ταυτόχρονα για όλες τις τράπεζες.

Η μεγαλύτερη αδυναμία των ελληνικών τραπεζών έχει να κάνει με το υψηλό απόθεμα των «κόκκινων» δανείων. Βέβαια το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειες και έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του όγκου των καθυστερούμενων οφειλών. Ωστόσο εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παράλληλα με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς περνούν το τεστ και στο δυσμενες σενάριο (όριο 5% στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας) χωρίς να απαιτούνται συμπληρωματικές κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ολοκληρώθηκε η αντίστοιχη άσκησης αντοχής για τις τράπεζες των ΗΠΑ. Ολες πέρασαν με ευκολία τα stress tests για το 2021 και όπως ανακοίνωσε η FED όλες οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή οικονομική ύφεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Fed, και οι 23 κορυφαίες τράπεζες της Αμερικής, εμφάνισαν «πολύ υψηλότερο» δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με το ελάχιστο όριο (10,6% με όριο το 5%).