Φωκίων Καραβίας: Οι πυλώνες του επιχειρησιακού μοντέλου της Eurobank

23/07/2021, 19:27
Φωκίων Καραβίας: Οι πυλώνες του επιχειρησιακού μοντέλου της Eurobank

Εκτεταμένο μοντέλο παρουσίας στο εξωτερικό, ευρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων, μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ισχυρή συμμετοχή στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, αποτελούν τους πυλώνες διαφοροποίησης του επιχειρηματικού μοντέλου της Eurobank σε σχέση με τον ανταγωνισμό και τη φέρουν στην πρωτοπορία των εξελίξεων.

Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης, η οποία ενέκρινε τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Ο επικεφαλής της Eurobank έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική του ομίλου στο εξωτερικού, μέσω οργανικής και μη οργανικής ανάπτυξης στις τρεις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, δηλαδή την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία που αποτελεί όπως είπε «σταθερό πυλώνα και συστατικό τουδιαφοροποιημένου μοντέλου του ομίλου»

«Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε διαφορετική φάση από τις άλλες τράπεζες. Έχουμε αφήσει πίσω την υπόθεση κόκκινα δάνεια, είμαστε σε φάση ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό» τόνισε ο κ. Καραβίας, αναφερόμενος στις προοπτικές της Eurobank.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παρά τις αντιξοότητες, «χάρη στην ορθότητα του σχεδιασμού μας και τις προσπάθειες του προσωπικού της τράπεζας, όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί εκπληρώθηκαν».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν το 2020 σε 6,4 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 40,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις – μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

«Η μεγαλύτερη, όμως, επιτυχία του Οργανισμού συνίσταται στο γεγονός πως, παρότι το βάρος αναγκαστικά έπεφτε στην προσαρμογή στις έκτακτες συνθήκες, δεν ανατράπηκε ο στρατηγικός μας σχεδιασμός» συμπλήρωσε ο CEO της Eurobank.

«Αντιθέτως, υλοποιήθηκε στο σύνολό του με επιτυχία, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τα βήματα που είχαμε περιγράψει ήδη από το Νοέμβριο του 2018 για την ενίσχυση των κεφαλαίων μας, μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia και την εμπροσθοβαρή εξυγίανση του ισολογισμού» πρόσθεσε σχετικά.

Η επιτυχία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ήταν «το εφαλτήριο για τη νέα πρωτοβουλία που έχουμε ανακοινώσει, την τιτλοποίηση με την επωνυμία Μέξικο, για ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή προβλέπεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, θα εκπληρώσουμε νωρίτερα από ότι είχαμε αρχικά προγραμματίσει τη μία από τις δύο βασικές στρατηγικές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, κατεβάζοντας ήδη από φέτος τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό».

Σημείωσε μάλιστα ότι «με τις ενέργειές μας ανοίξαμε το δρόμο και το ίδιο συνεχίζουμε να κάνουμε, με διακριτή συμβολή στην προοπτική επίτευξης του στόχου της ελληνικής οικονομίας για ανάκτηση της επενδυτικής πιστοληπτικής βαθμίδας, γεγονός που αναμένω τους επόμενους 15-18 μήνες».

Τα κόκκινα της πανδημίας

Αναφερόμενος στις επισφάλειες, είπε πως «η εκτίμησή μας ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω πανδημίας θα κινηθούν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία».

Το γεγονός αυτό, κατά τον ίδιο, «παράλληλα με την εξυγίανση του ισολογισμού, οδηγεί σε μείωση του κόστους κινδύνου στα επίπεδα που είχαμε προβλέψει προ της πανδημίας. Επομένως, είμαστε σε τροχιά επίτευξης και της δεύτερης βασικής στρατηγικής δέσμευσης για διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων μέσα στο 2022».

Στη συνέχεια μίλησε για το χαρακτηριστικό διακριτών πηγών εσόδων που διαφοροποιεί τη Eurobank από τις άλλες ελληνικές τράπεζες. «Αναφέρομαι στο επιχειρηματικό μας μοντέλο, που περιλαμβάνει, εκτός της ελληνικής τράπεζας, εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες και ένα ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα. Η διαφοροποίηση καθιστά τον ισολογισμό μας ανθεκτικότερο έναντι απρόβλεπτων καταστάσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε απολύτως το 2020» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εκτός Ελλάδος δραστηριότητες

Σε σχέση με τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, υποστήριξε πως «είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια. Τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, πρόκειται «για την πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια».

Σε σχέση με τους βασικούς στόχους από εδώ και στο εξής, υπογράμμισε πως «θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στην ανάπτυξη στηρίζοντας τις μεγάλες επιλογές και τους πρωτοπόρους της. Το κάνουμε ήδη πράξη, με διακριτή συμβολή σε όλα τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, όπως κατεξοχήν με τη χρηματοδότηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού, αλλά και σε πολλά ακόμη σημαντικά πρότζεκτ (ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, μεγάλα έργα πράσινης ενέργειας κ.ά.)».

Όπως συμπλήρωσε, «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πράξη, λειτουργώντας ως σύμβουλος και χρηματοδότης των επιχειρήσεων και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο προετοιμαζόμαστε ώστε να έχουμε κεντρικό ρόλο και συμμετοχή».

O διευθύνων σύμβουλος της Eurobank μιλώντας για την ελληνική οικονομιά έκανε λογο για ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,50% – 4% την περίοδο 2021 – 2026.

Όπως είπε, «σήμερα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα». Εκτίμησε δε πως η χώρα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους 15 – 18 μήνες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, υπογράμμισε πως «οι θετικές προοπτικές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την ελληνική οικονομία ενισχύονται τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και του νέου ΕΣΠΑ, όσο και από την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών που αναμένεται σε ένα χρόνο από σήμερα».