Eurobank: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,375%

07/09/2021, 18:44
Eurobank: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,375%

Με επιτυχία στέφθηκε η έξοδος της Eurobank στις αγορές αντλώντας 500 εκατ. ευρώ που αποτελούσε και τον στόχο της τράπεζας μέσω του senior preferred ομολόγου διάρκειας 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη (6,5ΝC5,5).

Η βάση για το επιτόκιο ξεκίνησε στην περιοχή του 2,5%, ενώ λόγω της ισχυρής ζήτησης που καταγράφηκε, με τον όγκο προσφορών να ξεπερνά τα 825 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,375%.

Οι τίτλοι αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση «Caa1» από την Moody’s, «B+» από τη Standard & Poor’s και «CCC» από τη Fitch, ενώ την έκδοση ανέλαβε να «τρέξει» ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις Barclays, Citi, Commerzbank, Credit Suisse και JP Morgan.

Η τράπεζα είχε κάνει ήδη γνωστές τις κινήσεις της ολοκληρώνοντας τον «κύκλο» του α’ εξαμήνου, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL, 22,96% των RWAs), ενώ και τον Απρίλιο προέβη σε αντίστοιχου τύπου έκδοση, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ στο 2,125%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα senior preferred ομόλογα είναι τα πιο ασφαλή σε περίπτωση εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος, καθώς είναι τα τελευταία στη σειρά bail – in (η κατάταξη σε προτεραιότητα ρευστοποίησης είναι μετοχικό κεφάλαιο, προνομιούχες μετοχές, ομόλογα ΑΤ1, Tier II, senior non preferred, senior preferred).

Πέραν αυτού, η Fitch αναβάθμισε χθες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Eurobank (αλλά και της Εθνικής Τράπεζας) σε «Β-/RR4» από «CCC/RR5».