To ΤΧΣ, το placement του 20% της Εθνικής...

24/12/2021, 11:24
To ΤΧΣ, το placement  του 20% της Εθνικής...

Η… επιστροφή του Σπ. Λάτση στην Eurobank, η αποεπένδυση του Πρεμ Γουάτσα και η ανοιχτή γραμμή!

Επειδή πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για αποεπενδύσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό ότι σε πρώτο πλάνο τίθεται το τραπεζικό σύστημα και οι εξελίξεις σε αυτό, που εικάζεται ότι και κατά το 2022 θα είναι καθοριστικές, δεδομένου ότι κατά το 2021 που φτάνει στο τέλος του, κυριάρχησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank που ολοκληρώθηκαν με εντυπωσιακή επιτυχία!

Μιλώντας για… αποεπενδύσεις, δικαίως το μυαλό όλων στην αγορά πηγαίνει στο ΤΧΣ, το οποίο βάσει του νέου νόμου, η θητεία του παρατείνεται έως το 2025, θα πρέπει να έχει παραχωρήσει τα ποσοστά που κατέχει σήμερα στις τράπεζες!

Υπό αυτή την έννοια γίνεται κατανοητό ότι Εθνική Τράπεζα και δευτερευόντως Τρ. Πειραιώς εντάσσονται τόσο στην σεναριολογία, όσο και στον κεντρικό σχεδιασμό, καθώς το ΤΧΣ θα πρέπει να εκποιήσει, μέσω placement τις μετοχικές του θέσεις σε αυτές.

- Το μέλλον της Εθνικής και η… συσχέτιση με Πειραιώς

Και μπορεί όσον αφορά στην Τρ. Πειραιώς η διαδικασία να ξεκίνησε φέτος με την… αποεπένδυση του πρώτου μέρους, στην Εθνική όμως η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης του τελικού πλαισίου, που θα καθοριστεί από κοινού μεταξύ κυβέρνησης και της Goldman Sachs, συντονιστή και αυτής της τραπεζικής υπόθεσης!

Υπό αυτή την έννοια, στο τραπέζι μπαίνει το 20% των μετοχών του ΤΧΣ από το 40,3% που κατέχει το Ταμείο, που θα διατεθεί με placement της Εθνικής σε Έλληνες (κυρίως) επενδυτές-μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιόπιστους, έμπιστους, με σοβαρή πιστοληπτική ικανότητα και δέσμευση να επενδύσουν σε βάθος χρόνου, προκειμένου η τράπεζα από κρατική να μεταβληθεί σε ιδιωτική, μέσω και της αύξησης μαμούθ που θα ακολουθήσει.

Και φυσικά το δεύτερο μέρος πώλησης των μετοχών, μέρους ή όλου, από το 27,5% που κατέχει το ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς!

Υπό αυτή την έννοια, το μέλλον Εθνικής και Τρ. Πειραιώς σχετίζεται! Οι εξελίξεις κάπου… τέμνονται! Οπότε η υπόθεση μπορεί και να αποκτήσει μελλοντικά πρόσθετο ενδιαφέρον!

- Οι παράγοντες πανδημία, εκλογές, οικονομία και αγορά

Όλα τούτα, βέβαια, σε χρόνο (πρόθεση της κυβέρνησης εντός του 2022 και μάλιστα την άνοιξη) που θα προσδιοριστεί επί τη βάσει κρίσιμων παραμέτρων και αστάθμητων παραγόντων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την πανδημία, την πιθανότητα πρόωρων εκλογών αλλά και το κλίμα που θα επικρατήσει στην οικονομία και το Χρηματιστήριο. Η δεύτερη αποεπένδυση είναι αυτή του Fairfax από την Eurobank η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, απλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος και ο χρόνος!

Οι καλά γνωρίζοντες εκ των έσω (στην κυβέρνηση και στους κατ εξοχήν αρμόδιους διεθνείς οίκους) πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι μεταξύ Σπύρου Λάτση και Πρεμ Γουάτσα υπάρχει ανοιχτή γραμμή, το ενδιαφέρον του έλληνα μεγιστάνα να επιστρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θεωρείται δεδομένο, όπως και το ότι η Fairfax αργά ή γρήγορα είναι υποχρεωμένη (για πολλούς και διάφορους λόγους) να αποεπενδύσει!

Υπό αυτή την έννοια οι σχεδιασμοί γίνονται παρασκηνιακά, με απόλυτη εμπιστευτικότητα, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη υπογραφεί ή θα υπογραφεί σύντομα, συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και MoU!