Σύννεφα πάνω από την Credit Suisse με την χρεοκοπία να είναι ορατή

03/10/2022, 13:40
Σύννεφα πάνω από την Credit Suisse με την χρεοκοπία να είναι ορατή

Ο CEO της Credit Suisse δίνει μάχη να ηρεμήσει τις αγορές. Αναβιώνουν μνήμες Deutsche Bank.

Σε δεινή θέση βρίσκεται η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, με τον νέο επικεφαλής της να ζητά από τους τους επενδυτές λιγότερο από 100 ημέρες για να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική ανάκαμψης. Ωστόσο, η αναταραχή στις αγορές καθιστούν ακόμη και αυτό το χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2009, όταν οι μετοχές είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό. Την Παρασκευή (30/9), ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η τράπεζα έχει «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα» και είπε στους υπαλλήλους ότι θα τους ενημερώνει τακτικά έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Koerner, ο οποίος διορίστηκε CEO στα τέλη Ιουλίου, αντιμετώπισε κερδοσκοπικές κινήσεις κατά της μετοχής, αποχωρήσεις τραπεζιτών και αμφιβολίες για τα κεφάλαια, καθώς προσπαθεί να χαράξει πορεία για την προβληματική ελβετική τράπεζα. Η Credit Suisse ολοκληρώνει επί του παρόντος σχεδιασμό που είναι πιθανό να περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στην επενδυτική τράπεζα και ενδεχομένως χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στα ύψη τα CDS

Παράλληλα, τα σενάρια για το μέλλον της προβληματικής τράπεζας δίνουν και παίρνουν. Οι αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση, τις προσπάθειες ανάπτυξης και τυχόν έκτακτους παράγοντες.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μειώθηκε σε περίπου 10 δισ. ελβετικά φράγκα, πράγμα που σημαίνει ότι μια αύξηση κεφαλαίου θα πλήξει τους μακροχρόνιους επενδυτές στην τράπεζα. Η αξία της εξακολουθούσε να υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια φράγκα τον Μάρτιο του 2021.

Τα στελέχη της Credit Suisse σημείωσαν ότι ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1, στο 13,5% στις 30 Ιουνίου, βρισκόταν στη μέση του προγραμματισμένου εύρους 13% έως 14% για το 2022.

Η τιμή του 5ετούς CDS της τράπεζας, στις περίπου 250 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

Αναβιώνουν μνήμες Deutsche Bank

Οι αναλυτές της KBW σημειώνουν ότι η κρίση στην Credit Suisse θυμίζει την κρίση εμπιστοσύνης που συγκλόνισε την Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια, σε σχέση και με το κόστους ενός διακανονισμού για τον τερματισμό αμερικανικής έρευνας σε τίτλους που καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια. Η Deutsche Bank είδε τα CDS της να εκτινάσσονται, έχασε πελάτες ενώ υποβαθμίστηκε και η πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Η οξεία κρίση αποκλιμακώθηκε μετά από κάποιους μήνες, καθώς η γερμανική τράπεζα συμβιβάστηκε με ένα χαμηλότερο ποσό από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν, άντλησε νέα κεφάλαια περίπου 8 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε αναθεώρηση της στρατηγικής της. Ωστόσο, χρειάστηκαν χρόνια για να συνέλθει από αυτό που η ίδια η τράπεζα αποκάλεσε «φαύλο κύκλο» μείωσης εσόδων και αύξησης του κόστους δανεισμού.

Οι διαφορές μεταξύ Credit Suisse και Deutsche Bank

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο καταστάσεων. Η Credit Suisse δεν αντιμετωπίζει προβλήματα της κλίμακας ενός διακανονισμού δισεκατομμυρίων και οι κεφαλαιακοί της δείκτες είναι υψηλότεροι από το 10,8% που είχε η Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Credit Suisse δήλωσε ότι εργάζεται για πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων ως μέρος του στρατηγικού της σχεδίου που θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η τράπεζα διερευνά συμφωνίες για την πώληση της μονάδας διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων της, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της δραστηριότητας διαχείρισης περιουσίας στη Λατινική Αμερική αλλά και το ενδεχόμενο αναβίωσης της επωνυμίας First Boston, αναφέρει το Bloomberg.