Optima Bank: Ετοιμάζεται η είσοδος της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο 2023

03/11/2022, 14:11
Optima Bank: Ετοιμάζεται η είσοδος της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο 2023

Υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από νέους επενδυτές για συμμετοχή στην ομολογιακή έκδοση, που προσφέρει σταθερό επιτόκιο 2,75%.

Την επόμενη κίνηση της σχεδιάζει μεθοδικά η διοίκηση της Optima Bank που είναι η είσοδος της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο 2023.

Η τράπεζα που ξεκίνησε μόλις τον Οκτώβριο του 2019 την δραστηριότητα της, με CEO τον κ. Δημήτρη Κυπαρίσση και πρόεδρο τον κ. Γιώργο Τανισκίδη, σήμερα διαθέτει δίκτυο με 28 καταστήματα σε Αθήνα (22), Θεσσαλονίκη (3), Κόρινθο και Ηράκλειο Κρήτης (2).

Με πρόγραμμα, μέθοδο και χωρίς τυμπανοκρουσίες η Optima Bank ολοκλήρωσε στις 31 Οκτωβρίου και την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 60 εκατ ευρώ, ποσό που θα προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από νέους επενδυτές για συμμετοχή στην ομολογιακή έκδοση, που προσφέρει σταθερό επιτόκιο 2,75%.

Η έκδοση καλύφθηκε από τους παλαιούς μετόχους και τα λίγα αδιάθετα κατευθύνθηκαν σε νέους μετόχους, μάλιστα ένα από τα ονόματα των νέων μετόχων είναι του κ. Χάρη Καρώνη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους όρους του ΜΟΔ τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας, και θα χρηματοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση.

Όπως αναφέραμε οι ομολογίες έχουν σταθερό επιτόκιο 2,75%, καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, με εξαμηνιαίο εκτοκισμό, ενώ θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές, εφόσον επέλθουν συγκεκριμένα γεγονότα, όπως για παράδειγμα είναι η εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που προγραμματίζεται για το 2023.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ισολογισμό της της 31ης Δεκεμβρίου 2021 η Optima Bank έχει δείκτη CET-1 13,25% (13,92% ο όμιλος), σημαντικά υψηλότερα από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση που είναι 11,5%.

Επίσης στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 η τράπεζα είχε σύνολο ενεργητικού 1,6 δις ευρώ, διέθετε καταθέσεις 1,3 δις ευρώ, είχε χορηγήσει άνω του 1 δις ευρώ δάνεια –κυρίως επιχειρηματικά δάνεια- και εμφάνισε καθαρά κέρδη 17,6 εκατ ευρώ.