JP Morgan: Δεν θα είναι έκπληξη η άμεση πώληση μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ

17/01/2023, 16:53
JP Morgan: Δεν θα είναι έκπληξη η άμεση πώληση μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη η άμεση πώληση μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ, εκτιμά η JP Morgan

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη η άμεση πώληση μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ τους επόμενους μήνες, εκτιμά σε ανάλυσή της η JP Morgan.

Η στρατηγική εκποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εγκαινιάζει μια τριετή διαδικασία μέσω της οποίας το Ταμείο θα διαθέσει τις τραπεζικές του συμμετοχές και θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία μέχρι το τέλος του 2025.

Eνώ το πλαίσιο είναι φτωχό σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές, με το Ταμείο να φροντίζει να μην αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία των συναλλαγών, δεσμεύεται για μια διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει αρκετές συναλλαγές στην κεφαλαιαγορά ή/και ιδιωτικές πωλήσεις.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, αν και δεν βλέπει το Ταμείο να βιάζεται ιδιαίτερα, δεν θα την εξέπληττε να υπάρξει μια πρώτη συναλλαγή τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ισχυρή απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Το ΤΧΣ έχει ως στόχο να διαθέσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2025, όταν, βάσει του ισχύοντος νόμου, λήγει και η διάρκεια ζωής του Ταμείου.
Το Ταμείο φροντίζει να μην δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία των συναλλαγών και εξηγεί ότι θα σταθμίσει διάφορους παράγοντες στις αποφάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της τιμής της συναλλαγής, του μεγέθους της προσφοράς και της ποιότητας και/ή του εύρους των επενδυτών.

Η στρατηγική αποεπένδυσης

Η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ σηματοδοτεί την τελική φάση μιας μακράς διαδικασίας μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις και το ρόλο του σε βασικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για τον Ηρακλή, που επέτρεψε τελικά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 2020.

Η διαδικασία θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΤΕ και την Πειραιώς, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού συμμετοχής, αυξάνοντας δυνητικά την ελεύθερη διακύμανση και βοηθώντας στη ρευστότητα.

Το Ταμείο εξηγεί ότι θα ενεργήσει προληπτικά ώστε να εντοπίσει ευκαιρίες για την εκτέλεση μεμονωμένων συναλλαγών και θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως το επιταχυνόμενο book building, η πλήρης προσφορά, ή ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης, μεταξύ άλλων.

Το Ταμείο θα εξετάσει επίσης προσεγγίσεις από επενδυτές για άμεσες στρατηγικές πωλήσεις, καθώς και οποιεσδήποτε προτάσεις που ενδέχεται να υποβάλουν οι διοικήσεις των τραπεζών.
Σύμφωνα με την JP Morgan η τελευταία θα μπορούσε να συνεπάγεται μια πιθανή επαναγορά μετοχών, για παράδειγμα από την ΕΤΕ τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων και την ισχύουσα νομοθεσία.