Εύσημα Ενρία (SSM) στις ελληνικές τράπεζες με αστερίσκους – «Ναι» στα μερίσματα

20/01/2023, 12:08
Εύσημα Ενρία (SSM) στις ελληνικές τράπεζες με αστερίσκους – «Ναι» στα μερίσματα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Ενρία – τραπεζιτών βρέθηκε και το ζήτημα της διανομής μερισμάτων

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες αλλά με αστερίσκους έδωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία, κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους Έλληνες τραπεζίτες, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Ενρία βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.

Στο επίκεντρο τα μερίσματα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Ενρία – τραπεζιτών βρέθηκε και το ζήτημα της διανομής μερισμάτων, καθώς τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική Τράπεζα, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επιβράβευση των μετόχων τους για το οικονομικό έτος 2022, επικαλούμενες τους υψηλούς δείκτες κερδοφορίας.

Ο επικεφαλής του SSM, μιλώντας στο ΚΥΠΕ αναγνώρισε πως η έξοδος από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει ένα θετικό αντίτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αυξάνονται και τα καταθετικά επιτόκια και ως εκ τούτου ο θετικός αντίκτυπος στα περιθώρια θα μειωθεί αναλόγως. «Ο τρόπος, με τον οποίο έχουμε προσεγγίσει τις συζητήσεις με όλες τις τράπεζες υπό την εποπτεία μας, είναι ότι έχουμε ζητήσει να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του κεφαλαίου τους στο βασικό σενάριο που προβλέπει ήπια και μικρής διάρκειας ύφεση, αλλά και στο αρνητικό σενάριο, το οποίο περιέχει πιο αρνητικές παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια. Εάν οι τράπεζες μπορέσουν να αποδείξουν ότι θα παραμένουν πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις ακόμη και σε ένα αρνητικό σενάριο, δεν θα υπάρξει αρνητική απάντηση από την πλευρά μας», σχολίασε.

Η συνάντηση με Σταϊκούρα

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο Αντρέα Ενρία αναγνώρισαν τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 3,5 χρόνια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συλλογικό επίτευγμα όλων των εμπλεκομένων μερών.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών –τα οποία, εξαιτίας κυρίως του προγράμματος “Ηρακλής”, διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των δανείων–, στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και στη βελτίωση των στοιχείων των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα οι τράπεζες, με πρωτοβουλίες τους, να αποφύγουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και του υψηλού, διεθνώς, πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών για τη στενή και δημιουργική συνεργασία, η οποία στήριξε τη σημαντική βελτίωση της ανθεκτικότητας των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.