Attica Bank: Προχωρά στις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων της

14/02/2023, 13:00
Attica Bank: Προχωρά στις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων της

Ήδη έχει ανοίξει το data room της τράπεζας και επενδυτές –μεταξύ τους η Bain και η Fortress- ελέγχουν τα στοιχεία

Στις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων της προχωρά η Attica Bank, όπως ενημέρωσε χθες και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ήδη έχει ανοίξει το data room της τράπεζας και επενδυτές –μεταξύ τους η Bain και η Fortress- ελέγχουν τα στοιχεία των προβληματικών χαρτοφυλακίων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύει η τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις «Αστέρας 1», ύψους 320 εκατ ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της διοίκησης είναι να ανακοινωθεί η συναλλαγή πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, στα τέλη Μαρτίου. Η πώληση του χαρτοφυλακίου θα σηματοδοτήσει ότι η τράπεζα αλλάζει τακτική στη διαχείριση των προβληματικών της δανείων και στοχεύει στη μείωση των NPEs.

Σε τροχιά πώλησης μπαίνει και το χαρτοφυλάκιο Metexelixis, των 670 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο σχετικά με την προβληματική τιτλοποίηση Omega των 1,3 δισ. ευρώ.

Και το πιθανότερο είναι το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης Astir II, των 370 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια να παραμείνει στην τράπεζα.

Χθες η Τράπεζα Αττικής υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος, το επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Πλάνο ετών 2022 – 2025, με ενσωματωμένο το Πλάνο Ενεργειών Ενίσχυσης Εποπτικών Κεφαλαίων (Capital Plan) καθώς και την προτεινόμενη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Attica Bank, η στρατηγική διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποεπένδυση της τράπεζας από τίτλους των τιτλοποιήσεων της, όπως και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα δε με το αναθεωρημένο Business Plan η Τράπεζα Αττικής αναμένεται να επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Την ίδια ώρα η Thrivest –των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου- συνεχίζει το due diligence στην τράπεζα, και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται ανακοινώσεις για το ύψος του ποσού με το οποίο θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Thrivest, προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ.