Εθνική Τράπεζα: Στον τουρισμό θα ρίξει όλο το «βάρος» των χρηματοδοτήσεων

29/04/2023, 15:34
Εθνική Τράπεζα: Στον τουρισμό θα ρίξει όλο το «βάρος» των χρηματοδοτήσεων

Έχει στόχο τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους έως 1 δισ. ευρώ στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού!

Στον τουρισμό εστιάζει η Εθνική Τράπεζα και στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 0,5-1 δισ. ευρώ στον κλάδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ.

Φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό θα «σπάσουν» το ρεκόρ των 18,2 δις ευρώ του 2019 και θα κινηθούν υψηλότερα όπως σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Μάλιστα επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά ξενοδοχεία περιμένουν 10% άνοδο των πωλήσεων για φέτος, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να την έχουν οι νησιωτικοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ο κ. Καραμούζης, το 2023 παραμένει άλλο ένα έτος σημαντικών προκλήσεων τόσο σε επίπεδο ζήτησης, όσο και προσφοράς.

Και αυτό επειδή συνεχίζεται η γεωπολιτική ανασφάλεια σε ότι αφορά τη ζήτηση, ενώ σε επίπεδο προσφοράς τα ελληνικά ξενοδοχεία πρέπει να ανταπεξέλθουν αφ ενός στο αυξημένο ενεργειακό κόστος , το οποίο παραμένει πιεστικό πρόβλημα για το 80% του κλάδου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΤΕ, και αφετέρου να διαχειριστούν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, επίσης προβληματική κατάσταση για τα 2/3 του κλάδου.

Ο κ. Βασίλης Καραμούζης υπογράμμισε πως ο τουρισμός αποτελεί το μέλλον της χώρας και τόνισε πως σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πληθώρα νέων προκλήσεων και ευκαιριών, η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του ελληνικού τουρισμού σε βάθος χρόνου προϋποθέτει μεθοδική και βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και αναβαθμίζοντας διαρκώς το προϊόν του.

Και φυσικά η Εθνική Τράπεζα, σημείωσε, στήριξε έργα και εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική που της προσφέρει η εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία της σε όλο το φάσμα των Τουριστικών δραστηριοτήτων και τραπεζικών εργασιών – από τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την παροχή σύνθετων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για μεγάλα έργα υποδομών – ο υγιής ισολογισμός της και πάνω απ’ όλα η διαχρονική σχέση και η εμπιστοσύνη των πελατών της.