Η Thrivest Holding ιδρύει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της Ελλάδας

03/05/2023, 12:38
Η Thrivest Holding ιδρύει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της Ελλάδας

Η ελληνική οικονομία φέρεται να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Μια νέα συγχώνευση στο τραπεζικό σύστημα ενισχύει τις θετικές προσδοκίες. Η Thrivest Holding συμφώνησε να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και συγχωνεύθηκε με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Μετά την πανδημία και τα μέτρα αποκλεισμού που είχαν σταματήσει εν μέρει την οικονομική ανάπτυξη επηρεάζοντας βασικούς τομείς, η ελληνική οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η έκθεση οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι αναμένεται αύξηση 6% μέχρι το τέλος του 2023. Αυτή η θετική προσδοκία αντανακλάται και στον τραπεζικό τομέα.

Ανακοινώνοντας ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η Thrivest Holding συγχωνεύθηκε με την Παγκρήτια Τράπεζα. Με τη συναλλαγή αυτή, ένας πέμπτος τραπεζικός πυλώνας αναδύθηκε στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα της Ελλάδας υπό την ηγεσία της Thrivest Holding.

"Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Thrivest και η Παγκρήτια Τράπεζα δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν σε σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους έως 393 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας συγχώνευσης", δήλωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IntrakatSA.

Επενδύσεις στους κλάδους με προοπτικές

"Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας επέτρεψε στις τοπικές τράπεζες να αντλήσουν 3,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων το 2021. Αυτή η θετική τάση έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για την εμφάνιση ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Ως Thrivest, μια ισχυρή επενδυτική εταιρεία στην Ελλάδα, έχουμε ήδη καταφέρει να προσελκύσουμε την προσοχή με τον ρόλο μας στον τραπεζικό τομέα της χώρας", πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η Thrivest Holding ιδρύθηκε από τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϊμενάκη, καθώς και από τον ίδιο, "Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στους πολλά υποσχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα. Αποκτήσαμε εξέχουσα θέση μετά την απόκτηση ποσοστού 44% στην Παγκρήτια Τράπεζα έναντι 90 εκατ. ευρώ κατά την αύξηση κεφαλαίου.

Δεσμευτήκαμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα, με επενδύσεις συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας σε μια νέα τράπεζα, στην οποία θα ενσωματωθούν επίσης η HSBC Hellas και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας", πρόσθεσε.

Μια μη συστημική τράπεζα έρχεται

Οι στρατηγικές κινήσεις της Thrivest θα δημιουργήσουν μια νέα τραπεζική οντότητα με ενεργητικό 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, χαμηλούς δείκτες καθυστερήσεων και ισχυρά κεφάλαια. Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του ιδρύματος θα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. "Με το σημερινό τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα να κυριαρχείται από τέσσερις κύριες συστημικές τράπεζες, πάνω από 200 χιλιάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις.

Η εισαγωγή μιας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, προσφέροντας τις πολυπόθητες τραπεζικές υπηρεσίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η βιοτεχνία και η αγροτική-διατροφική βιομηχανία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο της Thrivest για τη δημιουργία αυτού του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα", σχολίασε ο κ. Εξάρχου.