H συντριπτική νίκη της Ν.Δ. φέρνει αισιοδοξία στις Ελληνικές Τράπεζες
Το αποτέλεσμα της κάλπης στέλνει σαφές μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.
Με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας υποδέχθηκαν οι τραπεζίτες την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και υπογραμμίζουν πως το αποτέλεσμα της κάλπης στέλνει σαφές μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.
Αν και η διαφορά των 20 μονάδων ήταν απρόβλεπτη, ακόμα και για τους πλέον αισιόδοξους, οι τραπεζίτες αναμένουν ισχυρό ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας.
Κυρίως όμως η σταθερή κυβέρνηση φέρνει πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να «τρέξει» μπροστά.
Από την πλευρά του ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να επιταχυνθούν για να εμπεδωθεί το νέο σκηνικό ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ «αδυναμίες» που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν και θα πρέπει άμεσα να θεραπευθούν είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, σημαντική παράμετρος καθώς «διώχνει» επενδυτές που δεν θέλουν να εγκλωβιστούν.
Επίσης η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου (καταστάσεις, δηλαδή, που μεταξύ άλλων δημιουργούν αντικίνητρα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, ιδιαίτερα από το εξωτερικό), η ανεπαρκής καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι οιονεί ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών, και οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.
Ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι ο απεγκλωβισμός τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η επαναφορά τους στην κανονικότητα.
Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 26% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, ενώ η Eurobank έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από τον SSM για την επαναγορά του 1,4% από το Ταμείο.
Αναμένεται λοιπόν σύντομα να εκδηλωθεί διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των ποσοστών από το Ταμείο.
Οι τραπεζίτες αναμένουν πως ισχυρά funds που θέλουν να λάβουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να αποκτήσουν τις συμμετοχές του Ταμείου.
Ένα άλλο ζήτημα που επίσης θα δρομολογηθεί μετά και τις δεύτερες εκλογές είναι η ενεργοποίηση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».
Όπως έχει γράψει το Radar η ελληνική πλευρά, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, θα αποστείλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και πάλι το πρόγραμμα «Ηρακλής» και μάλιστα εκτός από τις συστημικές τράπεζες να ενταχθούν και οι μη συστημικές.
Δηλαδή οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των Attica Bank και Παγκρήτιας.
Να σημειωθεί ότι τρία project τιτλοποιήσεων, το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δις ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 506 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δις ευρώ, αν και υπεβαλαν αίτημα έχουν μείνει εκτός «Ηρακλή».