Χ.Α: Μικρές απώλειες με χαμηλό τζίρο και επιλεκτικές συναλλαγές - Στις 781,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

19/02/2021, 18:02
Χ.Α: Μικρές απώλειες με χαμηλό τζίρο και επιλεκτικές συναλλαγές  - Στις 781,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στις  στις 781,42 μονάδες, έκλεισε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφοντας μικρές απώλεις 0,10%. Η αξία των συναλλαγών ήταν 38,6 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%, στις 1.852,78 μονάδες, ενώ μίγο μεγαλύτερη άνοδο, 0,64%, κατέγραψε στο κλείσιμο ο Mid Cap που διαμορφώθηκε στις 1.133,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,99% στις 447,62 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 0,24 %. Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει απώλειες 1,41%.

Από της μετοχές που διακινήθηκαν, η Τέρνα Ενεργειακή παρουσίασε σημαντική πτώση 10,74%, ασκώντας μεγάλη πίεση στον Γενικό Δείκτη. Η πτώση αυτή οφείλεται στην κακοκαιρία στις νότιες πολιτείες της Αμερικής και ειδικότερα στο Τέξας, όπου η εταιρεία έχει εγκατεστημένα αιολικά πάρκα. Η ΓΕΚ Τέρνα κατέγραψε απώλειες 6,44%.και ο Ελλάκτωρ "έχασε" 2,57%. Με μικρότερες απώλιες έκλεισαν οι Lamda, ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Αντίθετα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ κέρδισαν 3,50% και 3,09% που σημείωσαν, όαντίστοιχα , δίνοντας στήριξη στον Γενικός Δείκτη. Στο 2,52% ήταν η άνοδος της Φουρλής. Με άνοδο που ξεπέρασε το 1% έκλεισαν οι Jumbo, Eurobank, Titan, Aegean και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίς, Σαράντης, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαρτίου οι Μέτοχοι της Aegean καλούνται να αποφασίσουν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον, 60 εκατ. ευρώ με κατάργηση, ή περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών Μετόχων. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να μεταβάλει τις μετοχικές ισορροπίες στην αεροπορική εταιρεία.

Οι βασικοί παράγοντες που διεδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της αγοράς αυτή την εβδομάδα ήταν αφ΄ενός το αρνητικό οικονομικό κλίμα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και οι κινήσεις του επενδυτικού κοινού σε επιλεγμένες μετοχές.

Στα μακροοικονομικά γεγονότα της ημέρας περιλαμβάνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος Κρατικής εγγυοδοσίας, επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων “Ηρακλής”, επί του οποίου διάκεινται θετικά οι Τράπεζες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και αποσκοπεί στην περαιτέρω σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.