Χ.Α: Πτώση 0,24% λόγω μεταβλητότητας και κύματος πωλήσεων

03/03/2021, 17:28
Χ.Α: Πτώση 0,24% λόγω μεταβλητότητας και κύματος πωλήσεων

Στις 815,10 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,24% πιό κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 79,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 1.960,97 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.132,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 515,87 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Λάμδα δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας απώλειες 2,18%, με τις Aegean, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Φουρλής.

Αντίθετα, μακριά, μεν, από τα υψηλά ημέρας, αλλά με κέρδη 3,16% έκλεισε η Πειραιώς, με την Εθνική να ενισχύεται κατά 2,10% και τον Ελλάκτωρ κατά 1,28%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Coca Cola, Titan και ΕΥΔΑΠ, με την Alpha Bank τελικά να κλείνει αμετάβλητη, μετά το ενδοσυνεδριακό +3,89%.

Αν και η συνεδρίαση άρχισε ανοδικά, περί τα τέλη της συνεδρίασης οι πωλήσεις και οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών "γύρισαν" τον δείκτη σε αρνητικό πρόσημο. Πάντως παρά το απογοητευτικό κλείσιμο της ημέρας, στα θετικά της συνεδρίασης τοποθετούν οι αναλυτές το γεγονός ότι όσο η κίνηση του Γενικού Δείκτη ήταν ανοδική, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αξιοσημείωτη.

Από την άλλη πλευρά, στα αρνητικά ήταν ότι το μισό του όγκου των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από τις τράπεζες Alpha, Eurobank και Εθνική, επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις σε άλλους τίτλους έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ωε ένα βαθμό το γεγονός αυτό δικαιολογείται από την κινητικότητα του κλάδου με τις τιτλοποιήσεις και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θετικά λειτουργεί και η μείωση των short θέσεων στην Πειραιώς και στη Eurobank από το fund Lansdowne.