X.A: Οι επιχειρηματικές εξελίξεις και οι τράπεζες πυροδότησαν νέα άνοδο 1,06%

11/03/2021, 17:01
X.A: Οι επιχειρηματικές εξελίξεις και οι τράπεζες πυροδότησαν νέα άνοδο 1,06%

Στις 850,07 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 8,95 μονάδες πιό ψηλά από την Τετάρτη, καταγράφοντας άνοδο 1,06%. Η αξία των συναλλαγών ήταν 98,94 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,22%, στις 2.045,59 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.171,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,14% στις 532,42 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, ο ΟΛΠ ξεχώρισε με το ράλι του +6%, και η Eurobank έκλεισε στο +5,38%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Λάμδα, και άνω του 1% σε Φουρλή, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Σαράντη.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, με τον Titan να μην έχει στο τέλος μεταβολή. Αντίθετα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Aegean έκλεισε με απώλειες 1,82%.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να "σπάσει" και το νέο "ψυχολογικό φράγμα" των 850 μονάδων, με πρωταγωνιστές τις κατασκευαστικές ετιαρείες, λόγω των χθεσινών εξελίξεων, και τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις κατασκευαστικές εταιρείες, πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει η Reggeborgh στη ΓΕΚ Τέρνα. Το πρώτο πακέτο του 3,09% της εισηγμένης άλλαξε χέρια σήμερα, ανεβάζοντας φυσικά τον τζίρο της αγοράς κατά 32 εκατ. ευρώ, αφού πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 10 ευρώ.

Πέραν όμως των εξελίξεων στον κατασκευαστικό κλάδο, η αγορά παρακολουθεί και την έντονη δραστηριοποίηση των εισηγμένων στην έκδοση ομολόγων, αλλά και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), δηλαδή των "κόκκινων δανείων", λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας στα εν λόγω χαρτοφυλάκια.

Σημαντικό ρόλο, ακόμη, διεδραμάτισε και η στήριξη που αποφάσισε να παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στην οικονομία, μετά και το σημερινό νέο πακέτο, αλλά και η στήριξη που θα ληφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.