Χ.Α: Μικρή άνοδος 0,36% εν αναμονή εξελίξεων σε τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης

15/04/2021, 17:48
Χ.Α: Μικρή άνοδος 0,36% εν αναμονή εξελίξεων σε τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης

Στις 905,31 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,36% πιό πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Πρόκειται για την ένατη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στις εννιά τελευταίες συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,46%, στις 2.194,09 μονάδες. Ο δείκτης Midcap έκλεισε στις 1.281,46 μονάδες, με πτώση 1,16%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 597,72 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η ΕΥΔΑΠ κατέγραψε μεγάλη άνοδο 4,82%. Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με άνοδο 3,67% και 3,31% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Titan, Εθνική, Coca Cola και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης, Motor Oil, Λάμδα, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Αντίθετα, η Jumbo έκλεισε πτωτικά 2,23%. Eurobank, Alpha Bank και Βιοχάλκο ακολούθησαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ, ενώ ο Φουρλής έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Το ενδιαφέρον σήμερα κίνησε και το limit down του Κέκροπα, με υψηλό ανεκτέλεστο πωλήσεων μάλιστα, καθώς σύμφωνα με φήμες υπήρξε δικαστική εμπλοκή στο θέμα της διεκδίκησης των ακινήτων στα Τουρκοβούνια.

Το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να εστιάζει στον τραπεζικό κλάδο (ενόψει και της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς) και, επιλεκτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Βέβαια οι επιχειρηματικές εξελίξεις, τα αποτελέσματα και οι μετοχικές αλλαγές, κρατούν επίσης το ενδιαφέρον ζωηρό.

Επίσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι κλάδοι που θα επωφεληθούν από αυτό, έχει αναχθεί σε βασικό καταλύτη, στο άμεσο μέλλον, ένα "υπερόπλο" όπως το χαρακτηρίζει η Deutsche Bank, για την ελληνική οικονομία και η μεγάλη ευκαιρία που θα στρώσει το έδαφος για ένα ισχυρό οικονομικά 2022. Άλλωστε, η ίδια η Deutsche Bank, αν και αναμένει χαμηλές πτήσεις στην ελληνική οικονομία το 2021 με ανάπτυξη 2%, το 2022 αναμένει πως θα είναι ένα άκρως εντυπωσιακό έτος για την αναπτυξιακή εικόνα της χώρας, καταγράφοντας ρυθμούς της τάξης του 6,1%.