Χ.Α: Σε sell off και "βουτιά" 2,18% οδήγησε το διεθνές αρνητικό κλίμα

19/05/2021, 17:51
Χ.Α: Σε sell off και

Στις 881,04 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πραγματοποιώντας βουτιά 2,18% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 98,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,12%, στις 2.134,27 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.347,56 μονάδες, με πτώση 2,84%. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 3,06% στις 566,33 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Εθνική και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν απώλειες 4,42% και 4,29% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Motor Oil, Alpha Bank, ΔΕΗ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του -2% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Λάμδα, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Eurobank.

Οι απώλειες σε Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Φουρλή, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, ο Titan με +0,35% και η Τέρνα Ενεργειακή με +0,16%, ήταν οι δύο τίτλοι που "διασώθηκαν" στον FTSE 25.

Παρά την προσπάθεια των τελυταίων ημερών να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή του "ψυχολογικου φράγματος" των 900 μονάδων, οι ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, το κύμα αποφυγής κινδύνου (risk off) και το μίνι κραχ στα κρυπτονομίσματα οδήγησε στοsell off και σεσημαντικές απώλειες την ελληνική αγορά.

Σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις υπήρξαν θετικά μηνύματα για την ελληνική αγορά με τη Moody’s να επανέρχεται λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή της για την Ελλάδα και να αναφέρει ότι η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Παράλληλα και η Bank of America βλέπει πολλούς λόγους για να είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών, αν και οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν και απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των αρχών.