Χ.Α: Άνοδος 0,63% με στήριξη από τον κλάδο των κατασκευών

26/07/2021, 17:45
Χ.Α: Άνοδος 0,63% με στήριξη από τον κλάδο των κατασκευών

Στις 869,90 μονάδες έκλεισε τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,63% υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής και έχοντας πραγματοποιήσει πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 38,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,59%, στις 2.081,40 μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλιαοποίησης (Mid Cap) έκλεισε με άνοδο 0,76%, στις 1.424,15 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 521,83 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άνοδο 4,60%, η Μυτιληναίος και η Λάμδα ακολούθησαν με +3,76% και +3,54% αντίστοιχα.

Πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Aegean, Titan, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

Αντίθετα, οι απώλειες σε Πειραιώς, Σαράντη και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Alpha Bank.

Για μια ακόμη συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Η εστίαση των αγοραστών στον κατασκευαστικό κλάδο, από όπου έλαβε στήριξη ο Γενικός Δείκτης, έδωσε το μήνυμα ότι η πρόσφατη διόρθωση έως τις 830 μονάδες δημιούργησε ευκαιρίες κυρίως για μακροπρόθεσμους επενδυτές. Ακόμη, στο επόμενο χρονικό διάστημα με την εισροή των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με τον τόσο ο κλάδος των κατασκευών, λόγω των έργων αλλά και άλλοι κλάδοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Ενα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, κυρίως των τραπεζών και κατ' επέκταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνει σήμερα και η Bank of America . Η άποψη αυτή δίνει το έναυσμα στους αναλυτές παρά την μείωση των συναλλαγών και την εποχικότητα να μιλούν για μια συντήρηση του θετικού σεναρίου. Βέβαια, κατά την BofA, το derisking από μόνο του δεν αρκεί για να απελευθερωθεί η αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών καθώς χρειάζεται επίσης να υπάρξει ανάπτυξη με αύξηση των δανείων και των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων, αν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Έως τώρα πάντως, όπως τονίζει, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, και έτσι η Bank of America παραμένει θετική για τον κλάδο ο οποίος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Από την άλλη μεριά, το Χρηματιστήριο έχει μπροστά του και τα αποτελέσματα του α’ 6μηνου των εισηγμένων, που ενδεχομένως να λάβουν κάποιο τόνο, έστω και επιλεκτικό σε ορισμένους τίτλους.