Τα παράξενα και παράδοξα με τη μετοχή της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ

28/12/2022, 16:15
Τα παράξενα και παράδοξα με τη μετοχή της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ

Λάμπει για ακόμη μια φορά διά της απουσίας της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν με τη μετοχή της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μάλλον ακόμη στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς αλλιώς την πλήρη αδράνειά της, όταν τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα παιχνίδι με τη μετοχή της εταιρείας και με μεγάλους χαμένους τους μικρομετόχους.

Από τις 14 Δεκεμβρίου και από τα 1,63 ευρώ που είχε κλείσει την προηγούμενη ημέρα ξεκίνησε μια έντονα ανοδική πορεία, και μάλιστα με αυξημένο όγκο συναλλαγών, για να κλείσει την περασμένη Παρασκευή στα 2,54 ευρώ καταγράφοντας άνοδο σε οκτώ συνεδριάσεις κατά 56%.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 400.000 μετοχές, ενώ είναι αμφίβολο αν όλη τη χρονιά η εταιρεία είχε κάνει αθροιστικά τόσες συναλλαγές.

Και την Παρασκευή το βράδυ, προπαραμονή Χριστουγέννων, ήρθε η αποκάλυψη.

Δημοσιεύτηκε το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης της Austria Cards Holdings, συμφερόντων του κ. Παναγιώτη Λύκου, με την εισηγμένη Inform Λύκος, με βάση το οποίο η ελληνική εισηγμένη αποτιμάται σε 60,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αυστριακή Deloitte.

Κάποιος σκεπτόμενος πονηρά θα έπαιρνε ως δεδομένο, όμως, ότι η άνοδος της αποτίμησης ευνοεί κυρίως τον μέτοχο της Austria Card Holdings κ. Παναγιώτη Λύκο, καθώς λαμβάνουν μεγαλύτερη αξία εισαγωγής οι μετοχές του, ενώ και για την αυστριακή Deloitte που έκανε την αποτίμηση δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστο να δείχνουν φουσκωμένες αξίες σε σχέση με τις χρηματιστηριακές.

Το εάν είναι τυχαίο το γεγονός της ανόδου δεδομένης της δημοσίευσης της αποτίμησης αποτελεί ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να το διακριβώσει, αλλά ακόμη δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια, ώστε να ζητήσει διευκρινίσεις, δεδομένου ότι έχει ανακοινωθεί η συγχώνευση. Δεν θα έπρεπε να επιβάλει τη διακοπή της διαπραγμάτευσης της μετοχής;

Και ερχόμαστε τώρα στο μεγάλο ζήτημα: Ποιοι βγαίνουν χαμένοι από τη συγχώνευση και τους όρους με τους οποίους θα γίνει; Μα φυσικά οι μικρομέτοχοι.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας, λοιπόν, της ελληνικής εισηγμένης (κατέχουν 29,21%) θα λάβουν 1 νέα μετοχή της Austria Card Holdings για κάθε 4,57104863077406 υφιστάμενες μετοχές.

Με βάση επομένως την προτεινόμενη Σχέση Ανταλλαγής, ήτοι 4.57104863077406 μετοχές της Απορροφώμενης για 1 μετοχή της Απορροφώσας, η οποία κρίθηκε εύλογη και δίκαιη από τις δύο προαναφερθείσες ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες, με την ολοκλήρωση της Διασυνοριακής Συγχώνευσης το ονομαστικό μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφώσας πρέπει να αυξηθεί κατά ποσό ευρώ 1.314.867,00 με την έκδοση από την Απορροφώσα 1.314.867 νέων μετοχών με ονομαστική αξία 1,00 ευρώ εκάστη, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του ονομαστικού μετοχικού κεφαλαίου της Απορροφώσας σε ποσό ευρώ 18.176.934,00 και συνολικό αριθμό μετοχών 18.176.934, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστη.

Συνεπώς, οι μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν το 29,21% στην Απορροφώμενη θα λάβουν μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 7,234% στο μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφώσας (ΟΧΙ δηλ. 4,57/1 αλλά 13,8/1(!!)

Άλλη αξία έχει δηλαδή ο ΛΥΚ για τον βασικό μέτοχο που λαμβάνει 4,57/1ΑG κι άλλη για την «πλέμπα» του 29% που λαμβάνει το 25% αυτού που λαμβάνει ο κ. Νίκος.

Έργα και ημέρες στο ελληνικό επιχειρείν… Αξιοπιστία στα Τάρταρα και ελεγκτικοί μηχανισμοί σε αποδόμηση…