Κομισιόν: Πρόσβαση και σε αναβαθμισμένα εμβόλια για τις παραλλαγές του κορωνοϊού

17/02/2021, 16:14
Κομισιόν: Πρόσβαση και σε αναβαθμισμένα εμβόλια για τις παραλλαγές του κορωνοϊού

H Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει τα συμβόλαιά της για τα εμβόλια κατά της Covid-19 να είναι ευέλικτα σχετικά με τις παραλλαγές του ιού, τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ενωση να έχει πρόσβαση σε ενδεχόμενα αναβαθμισμένα εμβόλια, τα οποία θα προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία απέναντι στις παραλλαγές του ιού δήλωσε.

«Εχουμε καλές εμπειρίες με τους περισσότερους κατασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια, άρα το φυσικό είναι να συνεχίσουμε εντός του πλαισίου που έχουμε», πρόσθεσε.

Επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να προχωρούν σε παράλληλες συμφωνίες με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες η ΕΕ.

Παράλληλα, ερωτηθείσα για τις απάτες και την παράνομη πώληση εμβολίων, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι σε κρίσεις υπάρχουν ορισμένοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Υπογράμμισε ότι η OLAF ερευνά την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ επικίνδυνο το να αγοράζουν οι πολίτες εμβόλια στη μαύρη αγορά.

Σχετικά με ρωσικό εμβόλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει το Sputnik V σε χώρες ανά τον κόσμο, όταν ο δικός της πληθυσμός έχει ανάγκη εμβολιασμού.

«Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμού του δικού της πληθυσμού», είπε. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «εάν κράτη-μέλη έχουν υπογράψει συμφωνίες να χρησιμοποιήσουν ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο είναι στη δική τους ευθύνη καθώς αυτά τα εμβόλια δεν έχουν λάβει έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων».