ΕΕ: Ερευνες για απάτη με εμβόλια-φαντάσματα

25/02/2021, 16:58
ΕΕ: Ερευνες για απάτη με εμβόλια-φαντάσματα

Ερευνα για απάτη ξεκίνησε η OLAF, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της διαφθοράς, μετά τις πληροφορίες από πολλές χώρες της ΕΕ για προσφορές από υποτιθέμενους μεσάζοντες 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων συνολικά κατά της Covid-19 έναντι 12,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια δηλώνουν ότι πωλούν μόνο απευθείας σε κυβερνήσεις, η δε OLAF προειδοποίησε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι απατεώνες επιδιώκουν να πωλήσουν εμβόλια σε χώρες της Ενωσης.

Δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία για τα εμβόλια «φαντάσματα» που βρίσκονται στην αγορά.

Ο ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις προσφερόμενες δόσεις σε κυβερνήσεις της ΕΕ αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca και παρέβαλε την κατάσταση με την αρχή της επιδημίας όταν απατεώνες είχαν εκμεταλλευθεί την έλλειψη μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού.

«Υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη ποσότητα... Κανείς δεν έχει ιδέα τι υπάρχει μέσα στα φιαλίδια... Στην καλύτερη περίπτωση ό,τι υπάρχει δεν είναι αποτελεσματικό, στην χειρότερη είναι πολύ σοβαρό θέμα» είπε.

«Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για αυθεντικές δόσεις εμβολίων ή μιλάμε για αλατισμένο νερό σε φιαλίδια», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος σημειώνοντας ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τα εμβόλια-φαντάσματα.