Β. Κικίλιας: Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

16/03/2021, 10:12
Β. Κικίλιας: Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ σημείωσε ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί στο κόκκινο, ιδίως στην Αττική, και προανήγγειλε διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

«Μέχρι να πει κάτι άλλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός αυτός είναι θεσμός της ασφάλειας για το φάρμακο και τα εμβόλια στην Ευρώπη και αυτόν ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση και αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας από την αρχή των εμβολιασμών.

Παρατήρησε, επίσης, ότι υπήρξαν χώρες που έκαναν μπρος και πίσω στο θέμα και κάλεσε όλους να περιμένουν τις αποφάσεις του EMA.

Πρόσθεσε δε πως «από τους 172.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, μόλις ένα περιστατικό (θρομβοεμβολικής νόσου) καταγράφηκε, το οποίο ελέγχθηκε από τον ΕΟΦ που επεφάνθη ότι δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό», για να υπογραμμίσει ότι, διεθνώς, από τα 17 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει μόνο 37 περιπτώσεις θρομβοεμβολικού επεισοδίου εμφανίστηκαν και καμιά στη χώρα μας.

Όπως υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας, ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ έχουν την υποχρέωση να συνεδριάζουν συνεχώς και να λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί στο κόκκινο, ιδίως στην Αττική. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας «επεξεργάζεται καθημερινά σενάρια περαιτέρω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, η συμμετοχή τού οποίου θα διευρυνθεί. Είμαστε στα όρια, αλλά φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας.

Η υπερκινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, όπως οι πορείες και η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων - ακόμα και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης-, δεν συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έχουμε ήδη τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο για τις ΜΕΘ στην Αττική, γίνεται καθημερινά μάχη στο ΕΣΥ, τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, σημείωσε: «Δεν θέλω να προτρέξω, η Επιτροπή θα συνεδριάσει και αυτή την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να παίρνει ανάσες η κοινωνία, πάντα έχουμε υπόψη μας και τα μέτρα αποσυμπίεσης».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει 1.300.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας, για να συμπληρώσει πως «σε χώρες που προχωρούν άμεσα οι εμβολιασμοί βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα». Επισήμανε, ακόμα, πως και στη χώρα μας φαίνεται σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις νοσηλείες στους υπέργηρους που έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι προφανές ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα και σίγουρα ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.