Αξιωματούχος ΕΜΑ: Υπάρχει σύνδεση θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca

06/04/2021, 14:19
Αξιωματούχος ΕΜΑ: Υπάρχει σύνδεση θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και των θρομβώσεων παραδέχθηκε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), όμως τόνισε ότι παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα il Messaggero, ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του EMA Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», και ότι μεταξύ των νεότερων εμβολιασμένων ατόμων υπάρχει υψηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, οι άνθρωποι που φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι είναι γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Μάλιστα, ο κ. Καβαλέρι υπονόησε πως η σύνδεση αυτή θα επιβεβαιωθεί και επίσημα από τον Οργανισμό.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ επέμεινε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η «σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη» και συνεχίζει να προτείνει στον κόσμο να εμβολιαστεί με αυτό.

Στο θέμα είχε αναφερθεί χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Μίλησε για ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.

Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα, σε σύνολο 346.000 δόσεων, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.