ΠΟΥ: Εκκληση στις πλούσιες χώρες να δωρίσουν εκατομμύρια εμβόλια covid στις φτωχές

04/06/2021, 16:00
ΠΟΥ: Εκκληση στις πλούσιες χώρες να δωρίσουν εκατομμύρια εμβόλια covid στις φτωχές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 που διαθέτουν σε φτωχότερες χώρες αντί να τις διαθέσουν σε λιγότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους, όπως τα παιδιά. Αυτές έχουν μέχρι στιγμής δωρίσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Ωστόσο ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε σήμερα ότι μόνον ένα μικρό μέρος από αυτές τις δόσεις θα είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιβράδυνση των λοιμώξεων.

«Θα χρειαστούμε τις διπλάσιες και αυτές θα πρέπει να προωθηθούν», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο μέγεθος των δωρεών που έχουν κάνει οι πλούσιες χώρες μέχρι στιγμής καθώς οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων κρατών στον κόσμο συναντώνται στην Οξφόρδη.

«Θα οδηγηθούμε σε αποτυχία αν δεν εξασφαλίσουμε γρήγορα δόσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Έιλγουορντ εξήρε το σχέδιο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη για τη γρήγορη διανομή 25 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 και ενθάρρυνε και τις άλλες πλούσιες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ υπολόγισε ότι οι διαταραχές στις ινδικές εξαγωγές εμβολίων και οι καθυστερήσεις στη λήψη άλλων εμβολίων έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού περίπου 200 εκατομμυρίων δόσεων στον μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.