Μίνα Γκάγκα: Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ με 47.000 ενεργά κρούσματα και 3.633 νοσηλείες

11/11/2021, 19:49
Μίνα Γκάγκα: Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ με 47.000 ενεργά κρούσματα και 3.633 νοσηλείες

«Έχουμε πολλά κρούσματα, το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή την στιγμή», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι «τα τμήματα covid σημαίνουν τριπλάσια και τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που είναι σε αυτά».

«Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα», τόνισε.

Κάλεσε τον κόσμο να ενισχύσει την προσπάθεια «να αναχαιτίσουμε την πανδημία», με το «να φοράμε την μάσκα, να προσέχουμε τις επαφές μας και φυσικά να εμβολιάζομαστε».

«Δεν χαλαρώνουμε, έχουμε αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που είχαμε ποτέ», είπε και πρόσθεσε: «Τώρα που έχει κρύο και μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, ας τηρούμε τα μέτρα, ας μη βλέπουμε πολύ κόσμο, αν γίνεται, και αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, κάνουμε τεστ. Κάνουμε, γενικά, συχνά τεστ».

Ερωτηθείσα για την κατάσταση των νοσοκομείων και τι θα γίνει στις περιπτώσεις των ασθενών χωρίς covid, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση».

47.000 ενεργά κρούσματα, 3.663 νοσηλείες

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, γνωστοποίησε ότι αυτή την στιγμή στην χώρα υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα, σημειώνοντας ότι 1 στα 4 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ πάνω από 7.000 στην Θεσσαλονίκη και 3.000 στην Λάρισα.

«Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια», είπε και επισήμανε ότι καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

«Την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται με τεστ καθημερινά το 2% του πληθυσμού», είπε, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος θετικότητας φτάνει στο 2,2%.

Συμπλήρωσε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, ωστόσο παρατηρείται μικρή αύξηση στις μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Η πίεση είναι σημαντική στο ΕΣΥ», υπογράμμισε και η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι 3.663 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή την στιγμή λόγω κορωνοϊού. Εκτίμησε ότι θα δούμε αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων, καθώς «η πίεση θα συνεχίσει για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες». Η πληρότητα -όπως είπε- στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97%, ενώ η πλήροτητα στις ΜΕΘ ανά την επικράτεια φτάνει το 88%.

Η ίδια έκανε έκκληση προς όλους ότι πρέπει να συνδράμουν στο να ανακοπεί αυτή η εκθετική αύξηση, καλώντας τους πάντες να εμβολιαστούν (1η ή 3η δόση) και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε και το εξής στοιχείο αναφορικά με τις περιφέρειες: Όπου η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών είναι χαμηλή, υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, έστειλε -όπως είπε- ένα «μονότονο μήνυμα: Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε».