Μίνα Γκάγκα: Όχι PCR τεστ μετά από θετικό rapid - Όμικρον πάνω από το 60% των κρουσμάτων (video)

30/12/2021, 18:49
Μίνα Γκάγκα: Όχι  PCR τεστ μετά από θετικό rapid - Όμικρον πάνω από το 60% των κρουσμάτων (video)

Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε «έκρηξη νέων κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι με Όμικρον.

Η κ. Γκάγκα υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε.

«Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Τα εργαστήρια μας επιβεβαιώνουν την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα άλλα στελέχη που είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα είναι κυρίως σε νέους 18-34 ετών και η διάμεση ηλικία είναι στα 29 έτη.

Την επικράτηση της Όμικρον επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες, είπε και πρόσθεσε: «Η Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, όσοι την κολλήσουν θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, όχι κορωνοϊό», είπε, σημειώνοντας ότι «μόλις έχουμε τα συμπτώματα, πρέπει να προχωράμε σε εργαστηριακό έλεγχο».

«Η Όμικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται», συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα έχουμε και στην Ελλάδα την ίδια εικόνα με αυτή που παρατηρείται στην Μεγάλη Βρετανία», είπε, λέγοντας ότι εκεί υπάρχει έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά όχι ανάλογη αύξηση στις νοσηλείες. «Στην Ελλάδα παραμένουν 380.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Πάνω σε αυτό, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται pcr test μετά από ένα θετικό rapid test. Καλό είναι να μείνουμε σπίτι».

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

«Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές», συνέστησε η κ. Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους πάντες να κάνουν ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουν να βγούνε.

Αναφερθείς στην Όμικρον, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι «το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα – παρότι θα δούμε περισσότερα σε αριθμό κρούσματα, οι πολίτες που θα νοσηλευτούν ή θα χάσουν τη ζωή τους, θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα». Επισήμανε, πάντως, την σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Η Μίνα Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος.

Δείτε το video με τις ανακοινώσεις