Συναγερμός στη Δύση για τους ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω covid -19

29/12/2022, 09:10
Συναγερμός στη Δύση για τους ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω covid -19

Η Δύση δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της Κίνας για την covid -19 - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Μολονότι η Δύση κατακεραύνωνε την Κίνα για την αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της covid-19, η άρση των περιορισμών, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων, οδηγεί πολλές χώρες να λάβουν μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την αχανή χώρα.

Τα κινεζικά νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, ενώ η κλίμακα της επιδημίας και οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα στοιχεία ωθούν πολλές χώρες να εξετάσουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Κινέζους επισκέπτες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, εξαιτίας της ανησυχίας της για την «έλλειψη διαφανών δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν, στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Bloomberg.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στον ασιατικό γίγαντα των 1,41 δισεκ. κατοίκων.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που αφίκνυνται από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης.

Προαιρετικά τεστ στο Μιλάνο

Η περιφέρεια της Λομβαρδίας ξεκίνησε τη Δευτέρα προαιρετικά τεστ για τον SARS-CoV-2 στους ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς από την Κίνα.

Διενεργούνται τεστ PCR ώστε να εντοπιστούν μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού. Έχουν γίνει 210 τεστ με τη συναίνεση των επιβατών που έφθασαν στο αεροδρόμιο Μαλπένσα της ιταλικής συμπρωτεύουσας το τελευταίο 48ωρο. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Μεγάλη ανησυχία – Έλλειψη αξιοπιστίας

Έχουν πλέον γίνει «βουνό» οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τα ξεσπάσματα της πανδημίας στην Κίνα και την παντελή «έλλειψη» αξιόπιστων, «διαφανών δεδομένων» για αυτά, συμπεριλαμβανομένων «δεδομένων για την αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού», από πλευράς Πεκίνου, εξήγησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Νοσοκομεία και γραφεία κηδειών έχουν κατακλυστεί στην Κίνα, καθώς μετά την απόφαση που πήραν στις αρχές Δεκεμβρίου οι αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID»-εξάλειψης του ιού και της ασθένειας που προκαλεί-, έπειτα από διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου εναντίον των δρακόντειων μέτρων, ο ιός εξαπλώνεται ουσιαστικά ανεξέλεγκτος.

Μολαταύτα, κατά τις επίσημες στατιστικές για το επταήμερο ως προχθές Δευτέρα, επήλθε μόλις ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Η ανησυχία ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δεδομένων εντείνεται, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία άλλων χωρών, με πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αφού άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους.