Χωρίς τέλος η πτώση στο Χρηματιστήριο

26/03/2018, 14:17
XRHMATISTHRIO

Δεν έχει τέλος η πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε οι πωλητές είχαν πάρει «κεφάλι», φέρνοντας για μία ακόμα φορά τον γενικό δείκτη μπροστά στη «μάχη» για τη διατήρηση των 800 μονάδων.

Μάλιστα, το κλίμα στην αγορά αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο η σημερινή ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία προειδοποίησε ότι ο δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει και επίσημα από το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολος και με πολλές... λακκούβες. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με μια ανακοίνωση να είναι πιθανή τον Απρίλιο ή τον Μάιο, και η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η τελική οικονομική και θεσμική σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι καθόλου βέβαιη ωστόσο, όπως σημειώνει η G.S. Οι συχνά αντικρουόμενες ελπίδες και προσδοκίες των μερών για βασικές παραμέτρους (όπως η ελάφρυνση του χρέους, παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όροι/προϋποθέσεις και χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης) δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Το 2018 μπορεί να φέρει ένα ακόμα καλοκαίρι έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας, των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

Οι πιέσεις αποτυπώνονται και στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βάλλονται για μία ακόμα φορά. Οι συνεχόμενες απώλειες, μάλιστα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό για την τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη.