Ετοιμάζεται η νέα έξοδος στις αγορές

09/07/2018, 08:45
db

Μπαράζ επαφών σε κάθε μέρος του πλανήτη έχει η κυβέρνηση εν όψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της μεγάλης ευκαιρίας που δημιουργεί το μπαράζ των θετικών συστάσεων από τους διεθνούς οίκους το τελευταίο διάστημα. Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το κλίμα ευνοεί την έκδοση ενός ομολόγου 10ετούς διάρκειας που θεωρείται σημείο αναφοράς για τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών παίρνει τη «σκυτάλη» από τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος στα τέλη Ιουνίου βρέθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό πραγματοποιώντας εκτεταμένες επαφές με 25 τράπεζες και επενδυτικούς οίκους συνολικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη της Βank of America - Merrill Lynch, της Black Rock, της J.P. Morgan, της Morgan Stanley αλλά και με επενδυτικούς οίκους Emso Asset Management Limited, Farallon Capital, Europe LLP, Finisterre Capital LLP, FMR Investment Management (UK) Limited, Jupiter Asset Management Limited, LMR Partners LLP, Μonarch Alternative Capital (Europe) Ltd, κά.

Το πρόγραμμα συναντήσεων Τσακαλώτου με τους τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές και ξένα funds στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει οργανώσει ο διεθνής οίκος Rothschild, ο οποίος προσφέρει σειρά εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο, μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στις επαφές που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη την ερχόμενη εβδομάδα και στην Ασία τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου για το ελληνικό χρέος.
Ανάλογο road show είχε διοργανώσει για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών η Rothschild τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της προσπάθειας που έκανε και τότε ο ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές. Σημαντικό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, μια εκτίμηση της ΤτΕ που δεν λέει κάτι αν δεν έχει την έγκριση της ΕΚΤ. Η ευρωτράπεζα μπορεί να διατηρήσει το waiver και να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση ακόμα και αν το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση «φρεναρίσματος».