Αυξάνεται συνεχώς η λίστα διαγραφής των εισηγμένων από το XAΑ

09/09/2018, 18:55
6_7_XA

Θα ξεπεράσουν τις 7 οι εισηγμένες εταιρείες που θα διαγραφούν από το Χρηματιστήριο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μέχρι τη λήξη της φετινής χρονιάς αναμένεται να έχουν διαγραφεί οριστικά από το Χρηματιστήριο οι 2 πρώτες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας Σελόντα (έτος εισαγωγής 1994) και Νηρέας (έτος εισαγωγής 1995) που είχαν εισαχθεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Θα ακολουθήσει και το νοσηλευτικό ίδρυμα Υγεία, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες των τριών εταιρειών που προαναφέραμε δεν επιθυμούν να διατηρήσουν τις εταιρείες στο Χρηματιστήριο, καθώς το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί σημαντικά. Στις παραπάνω εταιρείες θα προστεθεί και η εταιρεία πληροφορικής Altec, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση της εταιρείας πληροφορικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ήδη θα ζητήσει από τους μετόχους της στην ετήσια συνέλευση της 7ης Σεπτεμβρίου να κατατεθεί αίτηση διαγραφής από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Oι αποχωρήσεις

Μέχρι σήμερα σε πορεία εξόδου από το Χρηματιστήριο είναι η κατασκευαστική εταιρία «Αθηνά» και η εταιρεία καλλυντικών «Κορρές». Ακολουθεί και τρίτη εισηγμένη εταιρεία, η «Αιολική Επενδύσεων», η οποία είναι εισηγμένη από το 1993 και θα διαγραφεί οριστικά αφού η γενική συνέλευση των μετόχων έλαβε την απόφαση του μετασχηματισμού της εισηγμένης σε αμοιβαίο κεφάλαιο. Συνεπώς, μέχρι τη λήξη του 2018 θα έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο συνολικά 7 μετοχές, επίδοση που δεν πρόκειται να προσεγγίσει την επίδοση του 2017 όταν είχαν διαγραφεί συνολικά 19 μετοχές. Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές από τις 21 εταιρείες που είναι σε πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης θα επιθυμούσαν να διαγραφούν από το Χρηματιστήριο αλλά δεν έχει υπάρξει τρόπος να αποζημιωθούν οι χιλιάδες κατεστραμμένοι μέτοχοι.Στέρηση φήμης και κεφαλαιοποίησης

Το δυσάρεστο για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι αποχωρούν καλές εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες άντεξαν στην κρίση διότι στηρίχθηκαν στην εξαγωγική τους πορεία. Ενώ, από την άλλη, παραμένουν επιχειρήσεις που είναι σε οικονομικό μαρασμό και δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1999 έως σήμερα έχουν διαγραφεί 245 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών εξωστρεφείς επιχειρήσεις όπως ήταν η Kleemann Hellas, η Μάρμαρα Κυριακίδης. Πρόκειται για συγκλονιστικό γεγονός, αν συνυπολογίσουμε ότι από το 1999 έως και το 2017 έχουν εισαχθεί 178 εταιρείες. Ταυτόχρονα, όμως, το Χρηματιστήριο έγινε φτωχότερο σε φήμη και κεφαλαιοποίηση, καθώς έχουν απομείνει μόλις 3 εισηγμένες (ΟΤΕ, Μινωικές Γραμμές, Nexans) που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, όταν το 2001 η Αθήνα συγκέντρωνε 15 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η τελευταία έξοδος θυγατρικής πολυεθνικής αφορούσε την ΑΓΕΤ-Ηρακλής.

Γιατί παρατηρείται μαζική έξοδος

Ουσιαστικά δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη μαζική έξοδο εταιρειών που ελέγχονταν από ξένα κεφάλαια. Ο πρώτος λόγος είναι η πολιτική των μητρικών εταιρειών. Από τις αρχές του 21ου αιώνα επιλέγουν να διατηρούν μόνο τη μητρική εταιρεία σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης και όχι σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η Αθήνα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, εξαιτίας της τεράστιας πτώσης του ΧΑΑ, ευνόησαν την υποβολή δημόσιων προτάσεων από τους πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το χαμηλό κόστος και απέκτησαν το 100% των θυγατρικών τους με πολύ χαμηλότερο τίμημα, συγκριτικά με την αξία των εταιρειών που είχαν πρωτοεισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Τα παραδείγματα Παπαστράτος - ΡhilipΜorris, Vodafone -Ρanafon -Vodafone UΚ, Κωτσόβολος -Dixons, Ιnteramerican - Εureko, Παυλίδης -ΚraftFoods είναι ενδεικτικά. Με την έξοδο από το Χρηματιστήριο οι παραπάνω εισηγμένες και όσες είχαν προηγηθεί εξοικονομούν τα έξοδα παραμονής στο ΧΑΑ (συνδρομές, τμήμα μετόχων, πληροφοριακά δελτία, ετήσιες συνελεύσεις κ.ά.) και, το κυριότερο, ως βασικοί και μοναδικοί μέτοχοι απολαμβάνουν το σύνολο του μερίσματος, αφού στην πλειονότητά τους οι θυγατρικές στην Ελλάδα είναι αποδοτικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις.