Ιστορική μέρα: Η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο

09/10/2019, 14:42
1

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε σήμερα για πρώτη φορά η Ελλάδα στις αγορές.

Συγκεκριμένα, τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

H εξέλιξη έρχεται μια ημέρα μετά το άνοιγμα του 10ετους ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί στις αρχές του χρόνου διαδικασία που έκλεισε με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό (1,5%) και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές 7,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, με του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,45% και του 5ετούς στο 0,71%.

Γιατί είναι σημαντικό

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ομόλογο είναι τίτλος χρέους μακροχρόνιας διάρκειας, αφορά πολυετή δανεισμό του κράτους. Έντοκο Γραμμάτιο είναι τίτλος χρέους βραχυχρόνιας διάρκειας, και αφορά τρίμηνο ή εξάμηνο δανεισμό.  Η υποχώρηση του «επιτοκίου» του τρίμηνου εντόκου γραμματίου σε αρνητική επικράτεια σημαίνει πως η Ελληνική Δημοκρατία αποκτά πρόσβαση σε δωρεάν βραχυχρόνια ρευστότητα.

Αν η θετική εικόνα διατηρηθεί και η εμπιστοσύνη στην προοπτική της Ελληνικής Οικονομία δεν κλονιστεί στις διεθνείς αγορές, το Ελληνικό κράτος μπορεί να δανείζεται πλέον για τρεις μήνες και αντί να πληρώνει τόκο, να εισπράττει. Αν η θετική εικόνα και η εμπιστοσύνη για την Ελληνική Οικονομία βελτιωθεί περαιτέρω (όπως αναμένεται, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πορεία ανάκτησης πιστοληπτικής αξιοπιστίας «επενδυτικής κατηγορίας») τότε τα αρνητικά επιτόκια θα επεκταθούν και σε πιο μακροχρόνιο δανεισμό, επεκτείνοντας την πρόσβαση του ελληνικού κράτους σε δωρεάν ρευστότητα.

Βέβαια το πλεονέκτημα δεν πρέπει να επιτρέπει εφησυχασμό: Το πόσο συχνά θα καταφύγει το ελληνικό δημόσιο σε αυτή τη ρευστότητα και πώς θα την αξιοποιήσει είναι στοιχείο αξιολόγησης από τους διεθνείς επενδυτές που αγοράζουν ελληνικούς τίτλους χρέους. Αν διαπιστώσουν ότι το κράτος δανείζεται για μη παραγωγικές ανάγκες, οι αμφιβολίες θα επιστρέψουν, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί καθώς θα τιμολογεί το αυξημένο ρίσκο.