Με βαριές απώλειες οι ευρωαγορές

29/01/2021, 10:52
Με βαριές απώλειες οι ευρωαγορές

Με μεγάλες απώλειες άνοιξαν την σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στην πορεία της πανδημίας και στις προσπάθειες της Ε.Ε. να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Τελευταία Ενημέρωση: 13:15

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνει και η πτωτική συνεδρίαση των Ασιατικών χρηματιστηρίων που φαίνεται ότι δεν έχουν βρει κάποια θετική είδηση για να κάνουν το "ριμπάουντ".

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο δείκτης αναφοράς STOXX 600 κατέγραφε πτώση 1,0% και είναι πιθανόν να χάσει τα κέρδη του Ιανουαρίου, οδεύοντας προς απώλειες 2,4% σε εβδομαδιαία βάση.

Αντίστοιχη πτώση κατέγραφαν την ίδια ώρα ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 και ο γερμανικός DAX κατά 1,6% ενώ στη Wall Street, τα futures στον S&P 500 και τον Nasdaq 100 σημείωναν απώλειες σχεδόν 1%.

Το κλίμα στην αγορά συνεχίζουν να επηρεάζουν οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο από το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στην Ευρώπη και τις καθυστερήσεις στην κυκλοφορία του εμβολίου.

«Αναβάλλουμε για λίγο την ιστορία της ανάκαμψης, λόγω των μέτρων του lockdown και τις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη», σχολίασε ο Τζόσεφ Λιτλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Global Asset Management στο Λονδίνο.

Οι μετοχές των τραπεζών, ασφαλιστικών και μεταλλευτικών εταιριών καθώς και επιχειρήσεων πετρελαίου και αερίου, που είναι σε υψηλή συσχέτιση με την οικονομική δραστηριότητα, ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο αυτή την εβδομάδα ενώ τα οικονομικά στοιχεία αποτυπώνουν τον αντίκτυπο από τους αυστηρότερους περιορισμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η γερμανική οικονομία αναπτύχτηκε μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο καθώς το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων του κορονοϊού φρέναρε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά την ανάκαμψη του τρίτου τρίμηνου.

Στο μεταξύ στη Γαλλία, η οικονομία γνώρισε βαθιά ύφεση το 2020 λόγω της πανδημίας, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 8,3% σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (Insee).

Η Insee προέβλεπε αρχικά βουτιά του ΑΕΠ κατά 9% αλλά η γαλλική οικονομία άντεξε καλύτερα στο δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε το φθινόπωρο με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το τελευταίο τρίμηνο.