Περίπλοκο κουβάρι

03/05/2020, 11:03
1

Ο κ. Τσιάρας ως υπουργός Δικαιοσύνης, συμπράττοντας με την αρμόδια της αντεγκληματικής πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου για το ζήτημα των φυλακισμένων και κρατουμένων στις φυλακές, πέραν του σφραγίσματος των φυλακών για τον κορωνοϊό, να μην εισέρχεται οποιοσδήποτε πλην των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ουδέν έτερο έπραξε, παρά τις διαχεόμενες από τον Μάρτιο πληροφορίες, για αποσυμφόρηση. Το ζήτημα βέβαια αυτό είναι ένα περίπλοκο κουβάρι για να μην καταλήξουμε να έχουμε λόγω κορωνοϊού έναν νέο νόμο Παρασκευόπουλου.

Τώρα, όμως, αναγκαστικά, θα ανοίξουν οι φυλακές για τουλάχιστον επικοινωνία των κρατουμένων με συνηγόρους ή και αμέσους συγγενείς και η βόμβα του κορωνοϊού, αν εκραγεί στις φυλακές, τα θύματα θα είναι πολλά αλλά και η περίθαλψη τραγικά δύσκολη. Κρατούμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία σημαίνει μια σειρά αστυνομικών να τους φυλάσσουν με πλήθος δυσκολιών. Το ζήτημα θέλει προσοχή, μελέτη και μεθόδευση αυστηρή και αποτελεσματική.

Πλην όμως, μια δικλίδα ασφαλείας που είναι και το πιο σύννομο, δηλαδή τα δικαστήρια που χορηγούν αναστολές για διαφόρους λόγους και κυρίως για λόγους υγείας, ηλικίας κ.λ.π. έχουν διακοπεί και αυτά από τα μέσα Μαρτίου. Πρέπει επειγόντως να λειτουργήσουν τα δικαστήρια και κυρίως τα Εφετεία Αναστολών από τώρα, όπως λειτουργούν τα αυτόφωρα και τα ασφαλιστικά μέτρα. Πολύ περισσότερο τώρα που τα προστατευτικά πλεξιγκλάς τοποθετήθηκαν στις έδρες για τους δικαστές και σε αρκετές αίθουσες και για την εκδίκαση των υποθέσεων μπήκε μια σειρά και για τους δικηγόρους και για τους διαδίκους. Όλα αυτά τα σημειώνουμε για να προστατευθούν οι ευάλωτοι κρατούμενοι, εφόσον το δικαιούνται και να μην εκτεθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και βρεθούμε προς εκπλήξεως, τώρα που βαίνουν όλα καλώς στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα.