Εφιάλτης οι παλιές οφειλές για τους μικρομεσαίους. Μόνη λύση οι 120 δόσεις

09/05/2022, 12:14
Εφιάλτης οι παλιές οφειλές για τους μικρομεσαίους. Μόνη λύση οι 120 δόσεις

Ουσιαστικά δεν υπήρξε κανένα διάστημα κανονικότητας από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα πλέον βάρη να αποτελούν τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης.

του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου,
προέδρου Ε.Ε.Α, επίτιμου διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ.

Η εποχή που διανύουμε είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για το επιχειρείν και κυρίως για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εκτός από τον συνδυασμό των επιπτώσεων της πανδημίας και του κύματος των ανατιμήσεων, το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικότερο λόγω των οφειλών που έρχονται από το παρελθόν.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία προέρχεται από τη δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων και έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην επιχειρηματικότητα.

Ουσιαστικά δεν υπήρξε κανένα διάστημα κανονικότητας από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα πλέον βάρη να αποτελούν τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης.

Αρκεί να δούμε τα στοιχεία για να αντιληφθούμε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με όσα έχει δημοσιοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το πρώτο δίμηνο του 2022 τα χρέη προς την Εφορία διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, με το 1,7 να δημιουργείται τον μήνα Φεβρουάριο. Το ποσό αυτό είναι κατά 77,9% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2021.

Συγκεκριμένα, τα 2,5 δισ. «φρέσκα» χρέη προς την Εφορία αφορούν:

- 688,73 εκατ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 144% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

- 291,4 εκατ. από τον καταλογισμό προστίμων. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 424% σε σύγκριση με το δίμηνο του 2021.

- 446,07 εκατ. από τη μη καταβολή του ΦΠΑ (αύξηση 49%).

- 113,8 εκατ. από την πληρωμή φόρων στην περιουσία (ΕΝΦΙΑ).

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει επίσης με τις οφειλές προς τα Ταμεία, ενώ σε ακόμα δυσκολότερη θέση βρίσκονται όσοι οφείλουν σε τράπεζες.

Συνυπολογίζοντας τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος εξαιτίας των ανατιμήσεων, κυρίως στην ενέργεια, θεωρούμε ανέφικτο να αποπληρωθούν άμεσα τόσες πολλές υποχρεώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα καταγράφει μεγάλη επιδείνωση σε υπηρεσίες, κατασκευές και βιομηχανία για τον μήνα Απρίλιο, ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017 είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Επίσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για το 2021, το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (80,6%) δήλωσαν πως ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους δήλωσαν μείωση τζίρου 7 στις 10 επιχειρήσεις (70,7%) και το πρώτο εξάμηνο του 2021 περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις (55%).

Τα στοιχεία, λοιπόν, αποδεικνύουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά.

Γιαυτό και απαιτούνται άμεσα στοχευμένες ενέργειες ώστε να υπάρξει προοπτική για την «επόμενη μέρα». Και μία από αυτές που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα είναι η αύξηση των δόσεων στις 120 για όλες τις οφειλές.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν προσδοκούμε να λυθεί το πρόβλημα. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον στήριγμα για όλες τις επιχειρήσεις, σε μία χρονική στιγμή που δίνουν αγώνα επιβίωσης υπό άνισες συνθήκες.

Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε διάσωση επιχειρήσεων, κάτι που θα έχει θετικές παρενέργειες και στα δημόσια έσοδα, αλλά και στην προστασία των θέσεων απασχόλησης.