Η επιτακτική ανάγκη «επανίδρυσης» της χώρας

31/07/2018, 12:49
weekendmegalmarga-1-1312x819

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης, δημοσιογράφος, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η συγκυρία ήταν σκανδαλιστική για να την προσπεράσει κανείς εύκολα ή επιδερμικά. Η νέα εθνική τραγωδία, με τους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές στο Λεκανοπέδιο, συνέπεσε με την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξαναέφερε το φως σε μια χώρα η οποία είχε αρχίσει να συνηθίζει στο σκοτάδι.

Από τότε πέρασαν 44 χρόνια. Επαρκής χρόνος για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για την ατελή αρχιτεκτονική της Δημοκρατίας μας. Μετά τα πρώτα, τα πολύ δύσκολα και θυελλώδη, χρόνια η Ελλάδα του Καραμανλή εντάχθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ουσιαστικά «κλείδωσε» ένα ασφαλές μέλλον για τις δεκαετίες μέχρι σήμερα. Αλλά και για εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Δυστυχώς, όπως ιστορικά και εμπειρικά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και επάρκεια το φυσικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής διαδρομής. Όπως δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε με όραμα, έμπνευση και αίσθηση ευθύνης την αρετή της Δημοκρατίας. Θλιβερά οξύμωρη και μελαγχολική η διαπίστωση, από τη στιγμή που μιλάμε για τη χώρα-μαιευτήριο της Δημοκρατίας.

Η νέα, ανείπωτη τραγωδία ήρθε να μας θυμίσει ότι μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες η Δημοκρατία μας έχει κάνει διστακτικά βήματα προόδου. Ενώ έπρεπε να κάνουμε άλματα. Ένα πολιτικό δυναμικό κατώτερο των περιστάσεων. ΜΜΕ και λοιποί διαμορφωτές της κοινής γνώμης με προδιάθεση... οπαδού και όχι αντικειμενικού κριτή των γεγονότων. Ο λεγόμενος πνευματικός κόσμος να στερείται των συστατικών στοιχείων που θα επέτρεπαν στους εκπροσώπους του να κερδίσουν αποτύπωμα αξιοπιστίας έναντι των πολιτών. Και μια κοινωνία εγκλωβισμένη στην ανθεκτική παρακμή του «δε βαριέσαι».

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα εξαιρετικά σκοτεινό μωσαϊκό. Μια χώρα που αδυνατεί να βρει το φως. Μια χώρα που αρνείται πεισματικά να αλλάξει. Σχεδόν μισό αιώνα μετά την «επανάσταση» της Μεταπολίτευσης η Ελλάδα έχει επιτακτική ανάγκη από μια εθνική επανίδρυση.

Ξεκινώντας από τη νοοτροπία μας.

Twitter@EmOikonomidis

Facebook: Manos Oikonomidis